Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Åsiktspoliserna i Marieberg

”Vart är Aftonbladet Kultur på väg?”, frågar sig en uppskrämd ledarskribent på Dagens Nyheter.

Jan Myrdal. Icke önskvärd i svensk press.

Jag ska erkänna att jag kan bli lite avundsjuk.

Det är nästan som att få en examen i yttrandefrihet.

När någon plattnacke på Dagens Nyheters ledarsida skriver att man inte borde få publiceras i svensk press, när de hävdar att man ”förstör språk och offentlig kultur” och ”bidrar till förfallet inom journalistiken”. Då vet man att man åstadkommit någonting här i världen.

Eller, jag ska inte överdriva, men man vet i alla fall att man lyckats konfrotera några illa pålästa halvsanningssägare i Marieberg.

Tyvärr har jag aldrig förärats glädjen att få en bannbulla från Sveriges präktigaste ledarredaktion, trots att Dagens Nyheter har en stolt tradition av att rensa upp bland svenska kultursidor.

För sex-sju år sedan röt Hans Bergström med kolleger att Expressen drog svensk journalistik mot avgrunden eftersom kulturredaktörerna Per Svensson och Björn Wiman publicerade skribenter som inte behagade de liberala åsiktspoliserna. I dag vill morgontidningen begränsa yttrandefriheten på Aftonbladets kultursidor, eftersom vi ”glider i vår demokratisyn”.

I går hävdade såväl Erik Helmersson (i den pompösa texten Aftonbladet: hatets kulturkolportörer) och Dilsa Demirbag Sten (som numera skriver sina ledarstick i form av en nyhetskolumn) att Åsa Linderborg och Jan Myrdal inte hör hemma i Aftonbladet. Kritiserade de innehållet i Myrdals och Linderborgs texter? Nej, precis som Roland Poirier Martinsson i Svenska Dagbladet häromdagen var problemet att deras åsikter över huvud taget gick att läsa.

Den liberala polisretoriken har inte ändrats: Misshagliga skribenter bör inte publiceras. Vilket är en konstig hållning i en politisk strömning som tycker det är viktigt att man får röka på krogen och göra lite som man vill.

Jan Myrdal borde i och för sig lära sig en läxa av kritiken. Ibland använder han ett något för komplicerat språk för det politiska gendarmeriet på den liberala morgontidningen. Erik Helmersson har uppenbarligen snurrat in sig i Myrdals meningsbyggnad. Låt oss vara extra övertydliga: Nej. Jan Myrdal tycker inte att dagens socialdemokrati använder samma politiska metoder som Hitler, Erik.

”Vart är Aftonbladet Kultur på väg?”, frågar sig den uppskrämde Helmersson avslutningsvis.

In your face, uppenbarligen, om man nu får tillåta sig en riktigt språkförstörande anglicism.