Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Med bestämt stöd hölls kvinnan på plats

Exposé över korsetten i senaste numret av ”Biblis”

Korsett anno 1902.

Sveriges vackraste tidskrift, Biblis, ägnar sitt senaste nummer (69) åt ett annat slags skönhet: modet. Bilder av mode ­under 1700-talet, modeteckningar, film om mode från 20-talet, ­eller, som en eftergift åt samtiden, Yves Saint Laurents respektive Coco Chanels logotyper.

Man söker i Kungliga bibliotekets arkiv för materialet, som tycks outtömligt. Enrica Hallvarssons ”Korsetthistoria i KB:s samlingar” gör en kort exposé över ett av de mest ­omdiskuterade persedlarna i modern tid. Det uppstod vid spanska hovet under renässansen i syfte att minska midjan. Tidigare ­hade särken varit ­närmast huden, som ett skydd mot dyra textiler. Hygienen, som bekant, var inte den bästa. Länge var korsetten förbehållen aristokratin, båda könen bar den. Den stelhet som detta innebar - korsetten stagades upp av ben- eller metallskenor - betraktades som (mans)kroppens bevis på självkontroll, respektive kvinnans dygd.

Med undantag av ett par decennier efter franska revolutionen höll korsetten kvinnan i borgerligt band en bra bit in på 1900-talet, då den börjar snöras upp. Detta skedde bland annat på grund av modedansen tango, och på den vägen är det. Fjärran i dag den annonstext från anno cirka 1900: ”Håller på plats det stora, stödjer det klena, rättar till det vilsna.” Det låter ännu bättre på franska.

Följ ämnen i artikeln