Från depp till pepp på äldreboendet

Ny SVT-serie om livet bland grå pantrar i Lycksele

Ur "Sveriges bästa äldreboende”. Foto: AnnaKarin Drugge/SVT

TV I kväll startar Sveriges bästa äldreboende, en dokumentärserie med samma upplägg som SVT:s Klass 9A. Det typiskt kommunala äldreboendet Smedsberget i Lycksele ska lyftas ur sin nersparade deppighet med assistans av geriatrikprofessorn Yngve Gustafson, och äldrevårdinspiratören Jane Lindell Ljunggren. Man ska ta itu med miljön, maten, medicinerna och bli bäst i Sverige. Med samma budget!

Jag ser premiäravsnittet med blandade känslor. Min efter en bilolycka hjärnskadade mamma bodde nämligen just på Smedsberget i 20 år innan hon dog 1998. Då hette det servicehus, hennes lilla lägenhet var rena paradiset jämfört med långvården. Hon fick hjälp med i princip allt. Smedsberget var nytt och fräscht med hemtrevlig stämning, vävrum och en matsal med stora fönster där även anhöriga var välkomna. Jag är fortfarande tacksam mot de som tog hand om henne.

Att femton års nedskärningar gör bra äldreboenden så sterila och sjaskiga som Smedsberget nu ser ut att vara är sorgligt, men i programmet tycks ekonomin inte vara problemet. Den är som den är, liksom. Man tömmer burken med kaffepengar och ger sig iväg till Röda korsets loppis när matsalen ska förtrevligas.

Visst är det en toppenidé som dokumentärprojekt - att inte bara älta elände och brister i vård och skola utan konkret och praktiskt visa att det går att göra något genast.

Hoppas bara att serien också öppnar frågorna om hur det helst borde vara. Kunde vara.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.