Linjen mellan bomben i Oklahoma City och Kapitolium
I ”Two minutes past nine” visas hur bombterroristen inspirerat dagens högerextrema
Hur ska man förstå den uppeldade folkmassa som stormade Kapitolium i Washington DC för några veckor sedan? I måndags släppte BBC-podden Two minutes past nine ett extraavsnitt apropå händelsen.
Där drar journalisten Leah Sottile, som bevakat den amerikanska högerextremismen under många år, paralleller till en av USA;s värsta inhemska terrorattacker, bombdådet i Oklahoma city den 19 april 1995 där 168 personer dog, bland dem 19 barn på en förskola.
Gärningsmannen Timothy McVeigh ville hämnas myndigheternas tillslag mot vita separatister i Ruby ridge 1992 och David Koresh sekt i Waco 1993. Podden skildrar hans rasistiska tankevärld, där rätten att beväpna sig och skapa miliser (som skyddas i andra tillägget i den amerikanska konstitutionen), är centrala element. Liksom han influerades av rörelsens hatbibel The Turner diaries, om ett krig mot den amerikanska staten och alla icke-vita, ville han inspirera efterföljare.
Det blev ingen revolution då, men för den högerextrema rörelse som haft medvind under Donald Trumps tid i Vita huset, är han en förebild och filosofisk broder. Vad som händer nu, utan en person ”på deras sida” i maktens centrum, är en fråga som lämnas öppen.
Att de tio första avsnitten är 15 minuter korta är föredömligt, men samtidigt lite frustrerande. Trådarna in i nutiden skapar ett sug efter en djupare analys. Sottile vädrar sin besvikelse över att coronapandemin satt stopp för fysiska intervjuer och resor, det märks att de höga ambitionerna blivit lite rumphuggna.
Jag fastnar för intervjun med soldaten från Kuwaitkriget i början av 1990-talet, som hamnade i slagsmål med Timothy McVeigh när denne ropade n-ordet. Den tidigare kollegan ser tillbaka på tiden med sorg och viss skam, snarare än ilska. Ångest över att de vande sig vid dödandet, inte för ett särskilt ”nobelt” syfte utan för makt över oljefälten. Alla dessa krigsveteraner som kom hem med posttraumatiskt stressyndrom, utan att få hjälp.
McVeigh var en av dem. Andra gulfsoldater valde att ta livet av sig – han blev en av USA:s värsta terrorister.