Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Ridån går upp för biennalen

Kontinentala Malmö agerar värd för scenkonsten

"Vår klass". Foto: Teater Galeasen

För andra gången är Scenkonstbiennalen i full gång, denna gång i Malmö och det är alltså en sammanslagning av forna teaterbiennalen och dansbiennalen. Ett stort antal seminarier pågår till och med söndag, flera av dessa diskuterar scenkonstens nuvarande status, problem och framtid. Biennalen har närmare 2 000 anmälda deltagare, av vilka ett hundratal kommer från andra länder. Placeringen i Malmö, som ligger på någorlunda behagligt avstånd från kontinenten, har möjligen underlättat för långväga resenärer.

Om seminarierna riktar sig till verksamma eller intresserade av teatern som konstform så har givetvis de utvalda föreställningarna ett mer allmänt intresse. Här ges Mats Larsson Gothes opera Blanche & Marie från Norrlandsoperan (tyvärr endast som video), Cullbergbalettens Plateau Effect eller Jeanette Langerts koreografi av Stravinskys Våroffer. Bland teaterföreställningar finns Teater Galeasens uppsättning av Tadeusz Slobodzianeks Vår klass, Backa teaters Rött kort, Dramatens Sufflören - en teaterviskning eller Morbror Vanja från Uppsala stadsteater.

Vid sidan av de utvalda föreställningarna, så spelas flera iscensättningar av Malmös stora och mindre teatrar, liksom den pågående operaföreställningen Kvartett.

Följ ämnen i artikeln