Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Sex säljer – och spänning också

Spänning och sex lockar flest läsare.

Det visar de nya försäljningslistorna.

Bland inbundna böcker ligger fortfarande ”Femtio nyanser”-trilogin i topp – den enda skillnaden mot tidigare är att ordningen kastas om.

Det har ju talats om att den här sanslösa succén kommer att innebära ett lyft för annan erotisk litteratur, men än så länge märks inte någon sådan trend på topplistorna. Kanske svenskarna blir evigt mätta på porriga berättelser efter att ha kastat sig över de tre delarna om studenten Anastasia och vd:n Christian? Trilogin har sålts i över 60 miljoner exemplar världen över.

Överst på pockettoppen ligger däremot tre nykomlingar, samtliga spänningsromaner. De två översta sticker ut i sin genre genom att vara ovanligt välskrivna och riktiga sidvändare.

Riktig nagelbitare

Ettan, ”Till offer åt Molok” av Åsa Larsson, utspelar sig både i nutid och vid 1900-talets början. Larsson väver ihop en annorlunda kärlekshistoria med ond, bråd död. Dessutom har åklagare Rebecka Martinsson det trassligt, både privat och på jobbet.

På andra plats ligger ”Paradisoffer” av Kristina Ohlsson. En riktig nagelbitare om ett plan på väg till New York som hotas att sprängas i luften om inte Sveriges och USA:s regeringar uppfyller vissa villkor.

Trean – ”Styckerskan från Lilla Burma” av Håkan Nesser – är den femte och sista boken om polisen Gunnar Barbarotti i fiktiva Kymlinge. Nesser är väldigt produktiv, men nästan alltid riktigt bra. Här tar den sympatiske Barbarotti tag i ett så kallat ”cold case”.

Följ ämnen i artikeln