Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Poddar som fyller kunskapsluckorna

Svårt att komma ifrån löpande band-känslan i Spotifys satsning

Parcast är ett poddnätverk som kanske gått under radarn i Sverige. Men det kan vara på väg att ändras. 2019 köpte Spotify plattformen, som under sitt paraply har över 40 poddar som släpps dagligen eller en gång i veckan. 

Konceptet kan närmast liknas en linjär tv-kanal. Med titlar som Assasinations, Haunted places, Political scandals, Serial killers, Unexplained mysteries ända in i oändligheten, täcker de in det mesta mellan himmel och helvete. 

Skulle man ha tid att konsumera allt ur denna krater av allmänbildning skulle man sen kunna vandra runt och vinna varenda quiz som kommer ens väg.

Inte nog med det. I år har Spotify dessutom lokalinriktat konceptet och gjort kopior av ett antal poddar på svenska. Först ut är:

1. Dagens brott Kändisar som Mari Jungstedt, Eva Röse och Jens Lapidus berättar i kortformat – cirka fem minuter – om en händelse som inträffat historiskt på dagens datum.

2. Mytologier Johan Egerkrans går till botten med myter och legender med en spännvidd från grekisk mytologi till Harry Potters universum.

3. Sekter Djupdykningar i spännande kulter och samfund världen över. Under ledning av Alex Letic som själv har en bakgrund från pingstkyrkan.

Alla är de genomarbetade poddar som görs i ett lyssnarvänligt, dramatiserat format. Är man en vän av P3 Historia kommer man att känna igen sig eftersom produktionsbolaget Munck drar i trådarna.

Jag skulle inte kalla någon av dem för omistlig men de funkar mycket väl som uppslagsverk där man kan hitta en lättillgänglig genomgång av ett ämne man råkar vara intresserad för tillfället. Har du funderat över var legenden om Pandoras box kommer ifrån? Ratta in Mytologier. Varifrån kommer begreppet ”amber alert”? Veckans brott har ett avsnitt.

Men det går inte att komma ifrån känslan av att det här är en löpande band-fabrik som producerar för att fylla upp ett lager. Hur välproducerat och smart konceptet än må vara så går det inte riktigt att bortse från att plattformen jobbar mer med hjärna än hjärta.