Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Spotify-grundarens käftsmäll mot Musiksverige

Martin Lorentzon gnällde över artisternas ersättningskrav - gömde själv skattemiljoner på Cypern

Sveriges Radios nyhet att Spotify-grundaren Martin Lorentzon systematiskt undvikit att betala skatt i Sverige träffade Musiksverige som en ljummen festivalöl kastad från de bakre raderna.

Smack.

En brutal påminnelse om vilken skitbransch musikbranschen kan vara ibland.

Spotify hade från början svårt att bli omtyckt hos artisterna. Främst för att de lät skivbolagen behålla kontroll över musiken trots att de i realiteten förlorat sin betydelse. Många upprördes dessutom över de löjligt små ersättningar som utgår från musiktjänsten – som i grund och botten är en konkurrent till att sälja skivor. I dag har ju till och med fildelningen minskat på grund av datalagringsdirektivet. Men i den hysteriska stämning som rådde runt 2010 var det lätt att komma med argumentet att pyttelite pengar är bättre än inga pengar alls.

– Ibland kan man tycka att de har orimliga krav, sa Martin Lorentzon om artisterna i en intervju med Expressen 2011, när han åkte med sin kompis Per Schlingmann till London för att marknadsföra sin uppfinning.

”Det är inte pengarna jag brinner för”, löd rubriken i papperstidningen.

De flesta trodde på honom. Branschen var ju i kris. Alla måste hjälpas åt. Och alla får ju lika lite, eller hur? Men så visade det sig alltså att en av de inblandade vägrade bidra till kollektivet – den enda som tjänade grova pengar.

Lorentzon har undanhållit cirka 60 miljoner kroner i skatt genom att skicka pengarna till Cypern i ett djupt cyniskt smitschema.

Pang.

Där satt den. En halvdrucken Åbro mitt mellan ögonen.

Men den här gången såg man i alla fall vem som kastade.