Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Scum-hatare mot väggen

Nu kommer filmen om succén och traumat i Kärrtorp

FILM Ett par år efter succén, och traumat, med Valerie Solanas Scum-manifestet på Turteatern i Kärrtorp, bestämmer sig skådespelaren Andrea Edwards för att söka upp några av de män som rasade mot uppsättningen - oftast utan att ha sett den. Samtidigt med hyllningarna fick hon ju ta emot mängder av epost, brev och telefonsamtal med hån, hat och mordhot.

Hennes dokumentär Scum - en kärleksförklaring som visas på Stockholms filmfestival och senare i SVT, skildrar bland annat dessa fruktlösa möten. Männen talar om allt ifrån testosteronets för könsrollerna determinerande kraft, till att de inte alls känner sig särskilt gynnade i samhället. En av dem tappar nästan målföret när Edwards säger att hon tycker att feminismen är motarbetad i dag. Aldrig mötas de två perspektiven.

Jag såg tyvärr aldrig uppsättningen, men grips starkt av en filmad scen där Edwards kliver ut på gatan med mikrofon och agiterar. Solanas hårda ord framstår plötsligt som ett kondensat av vad man som flicka tidigt lär sig om kvinnors värde, fast riktat till män. Samhället jobbar i många kanaler och klarar sig utan mikrofon: vi vet alla vad ”som en tjej” och ”som en kärring” betyder, för att uttrycka det enkelt.

”Känslan jag hade inne på teatern är den känslan som kvinnor lever med”, som Expressens Jens Liljestrand säger i filmen. Betänk i det sammanhanget mordhoten mot Andrea Edwards - för de icke härdade behövdes det alltså inte mer än att läsa om en teaterpjäs.

Dokumentären ger mer att fundera på, som teaterhantverket i sig och - det låter kanske töntigt men det är det inte - konstens enorma kraft. Missa den inte.