Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Nycirkus till alla!

När M pratar kultur dyker draperikonstnärerna upp

F oto:

Moderaterna har tagit fram en ny ”framtidsrapport” om kulturpolitiken. Tillsammans med bland andra Affärshögskolan, Riksteatern och moderata Medborgarskolan har man skrivit dokumentet Kulturen 2020.

Tendensen i den moderata kulturpolitiken har varit tydlig tidigare, men nu slår man fast: Kulturen ska bidra till tillväxten. Punkt.

Och nu är det även dags för folkhögskolorna att bidra. Deras verksamhet ska styras hårdare från kulturdepartementet och de ska börja utbilda entreprenörer, inte konstnärer.

Precis som den S-märkta kulturpolitiken som mest satsade på läsning och litteratur genom folkhögskolor, bibliotek och ”Böcker för alla”, så har även moderaterna hittat sin favoritkonstform: nycirkus.

Kanske är det en slump, men det börjar bli svårt att blunda för att varje gång M skriver om kultur kommer Cirkus Cirkör upp som ett bra exempel på entreprenörsdriven och nyskapande kultur.

Förslagen är dock en synnerligen gammal cirkus. Statlig kultur bort. Privatfinansierad kultur in.

Public service ska minska sin verksamhet. Presstödet ska bort. Reklamskatten likaså. Det ska bli billigare att starta privatradio. Tv-licensen ska bort och den misslyckade DAB-radion ska införas igen.