Norskt mordmysterium gör succé i världen
Sandra Wejbro har lyssnat på ”Death in Ice valley”
Norge gör internationell succé – genom att vara väldigt norskt. 2009 slog slow-tv slog igenom med NRK:s sjutimmarssändning från en tågresa på Bergensbanen, tv-serien Skam blev ett fenomen 2015 och nu sprids true crime-podden Death in Ice valley över världen. Tillsammans med brittiska BBC gör norsk public service, NRK, ett ambitiöst försök att äntligen lösa en av landets största gåtor – nämligen vem kvinnan är som hittades mystiskt brännskadad och död i Isdalen utanför Bergen 1970.
Så gott som allt var skumt med fallet. Polisen kunde konstatera att kvinnan inte var från Norge och de tillhörigheter hon lämnade efter sig gav få ledtrådar. Det var som om någon ansträngt sig för att dölja hennes identitet. Alla märken på kläder och prylar var borttagna, de namn hon uppgett på hotellen fejkade, hon hade åtta olika pass, peruker och glasögon utan styrka. Det spekulerades i om den unga, mörkhåriga kvinnan var någon slags spion eller kriminell.
Polisen förkastade kategoriskt konspirationsteorierna och avskrev fallet som självmord, en kombination av lugnande medel och förgiftning i branden. Men få nöjde sig med polisens försäkran och många frågor återstår. Varför åkte kvinnan ända till Isdalen för att ta livet av sig?
I slutet av 2016 startade NRK med hjälp av norska kriminalpolisen Kripos en ny undersökning, i ett försök att med dagens teknik hitta nya ledtrådar. Podden Gåten i Isdalen följde utvecklingen och försökte skapa internationell uppmärksamhet för att få in tips om kvinnans identitet. En som nappade på betet var BBC. På jakt efter en ”ny Serial” och i svallvågorna av britternas nordic noir-besatthet (lex Bron-succén) valde de att satsa på Isdalsmysteriet.
För den som redan lyssnat på den norska versionen innehåller ”Death in Ice valley” få nyheter. Lite snyggare förpackad, med tydligare dramaturgi och förklaringar av norska kulturella koder. Men genom att nå ut till en internationell publik får fallet nu sin största chans någonsin att äntligen lösas. Bara det gör BBC-versionen lite extra spännande.