Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Norges rikaste man vill stoppa invandringen

Ger sin röst åt Fremskrittspartiet

Olav Thon, norsk miljardär.

Norges rikaste man, Olav Thon, ska rösta på Fremskrittspartiet förklarade han i stora tidningsannonser i går. Han gillar deras restriktiva invandringspolitik.

Ett pr-snille kommenterade i Aftenposten: ”Thon representerar på många sätt utanförskapet i Norge. Och Frp är utanförskapets parti”. Pr-snillet är nog inte bindgalen, han syftar troligtvis på att Thon är Norges Ingvar Kamprad.

Thon har byggt upp en myt kring sig själv som med hästlängder slår sagan om den snåla smålänningen som började med två tomma händer. Faktum är att Thon påstår att hans förmögenhet började när han sålde två rävskinn han skjutit på gården hemma i Ål, Hallingdal. Myten har odlats noga. Thons självbedrägeri, förlåt självbiografi, heter Miljardär i anorak och han går gärna klädd i tokig mössa och Ian Wachmeister-kostymer. Sanningen är att det var under 70- och 80-talen han byggde upp sin förmögenhet. Värdet på hans fastigheter växte i takt med, och tack vare, Norges övriga ekonomiska framgångar. Som alla fastighetshajar har han ridit på infrastruktursatsningar och utbyggnaden av den norska välfärden. Och han är girig. I boken En såkalt drittjobb av Lotta Elstad (Manifest forlag) skildras de ovärdiga arbetsvillkoren på Thons hotell.

På ålderns höst har han kämpat för att få betala mindre skatt. Och nu väljer han alltså att försöka stoppa det fåtal invandrare som tar sig till Norge. Människor som ofta kommer dit med två tomma händer, villiga att ta vilket jobb som helst. Till och med ett skitjobb på Thon hotell.