Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Första football-stjärnan kom ut

Michael Sam tog modigt steg mot homofobin

Michael Sam kom ut – och hyllades.

På Twitter (7 feb) jämför Jonas Gardell det pågående OS i Sotji med Hitlers Berlin-OS 1936. Hur ska eftervärlden döma dig om du inget sa och inget gjorde? frågar han sig.

Gardell överdriver grovt så klart - hur vidriga Putins anti-gaylagar än är går de inte att jämställa med nazisternas folkmord - vilket Åsa Linderborg också mycket riktigt påpekar i Aftonbladet 7 feb. Men när hon i samma text slår fast att många av USA:s delstater har värre lagar och större böghat än Putins Ryssland gör hon sig skyldig till en generalisering som är snudd på lika svepande som Gardells.

I söndagens New York Times kom Missouri-spelaren Michael Sam - som första stjärna i amerikansk fotboll någonsin - ut som homosexuell. Detta kommer mindre än ett år efter att NBA-spelaren Jason Collins blev första amerikanska basketstjärna att göra detsamma.

De tidiga reaktionerna - från fans, medspelare och Michael Sams framtida arbetsgivare NFL (han har precis gått ut college och kommer formellt att bli proffs i höst) - har varit odelat positiva. Vissa går till och med så långt som att jämföra Michael Sam med Jackie Robinson, mannen som bröt rasbarriären i baseball 1947.

När vissa vill se homofobin i USA och Ryssland som ett fall av pest eller kolera - båda länderna är ju lika trångsynta, så varför ska just OS i Sotji sättas under lupp? - kan det vara värt att notera att Michael Sams historia inte skulle vara möjlig i Ryssland år 2014. Det kommer att dröja många år innan vi får höra en spelare i, säg, KHL - den ryska proffsligan i hockey - stolt förkunna sin homosexualitet.

Som någon som har bott i den amerikanska södern kan jag skriva under på att stora delar av USA fortfarande är trångsynt, bakvänt och reaktionärt. Böghatet lever och frodas, framför allt i stater som Alabama och Texas där grundskolelärare uppmanas att undervisa elever att homosexualitet är kriminellt (vilket det formellt upphörde att vara i USA, men så sent som 2003).

Att idrottsstjärnor som Michael Sam och Jason Collins har modet att komma ut är ett viktigt första steg. USA har en lång väg att vandra när det gäller hbtq-frågor, men OS-spelen i Sotji är en påminnelse om att Ryssland sorgligt nog har ännu längre.