Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

”Jag smög ut i garaget för att kunna skriva”

Charlotte Rogan, 60-årig debutant, gör succé med roman om att överleva

Hon vägrade ge upp Charlotte Rogan blev refuserad flera gånger men fortsatte att skriva tills hon äntligen fick kontrakt på "Livbåten". ”Om det beror på gott självförtroende i skrivandet eller ren besatthet vet jag inte”, säger hon.

Hon smög ifrån trillingarna till datorn i garaget. Under 25 år skrev Charlotte Rogan fyra romaner som refuserades.

Nu har debuten "Livbåten" toppat försäljningslistorna i USA och Storbritannien.

- Jag hade aldrig någon tanke på att ge upp.

Charlotte Rogan gjorde plötsligt succé som författare när hon närmade sig 60. "Livbåten" har fått lysande recensioner, och finns på över 25 språk. Boken ska också filmatiseras, med Anne Hathaway i huvudrollen.

Tidigare har Charlotte Rogan arbetat med arkitektur och byggkonstruktion, och under många år varit hemmafru med trillingar. Men hela tiden fanns drömmen om att få ut en roman.

Ville inte ha massa råd

– När barnen var små hade jag barnvakt ibland. Jag tog bilen, körde runt kvarteret och parkerade bakom några soptunnor. Sedan smög jag tillbaka, in i mitt lilla rum med dator intill garaget och skrev ett par, tre timmar. Jag höll skrivandet hemligt, bland annat för att slippa en massa åsikter och råd, berättar amerikanska Charlotte Rogan som är på Sverigebesök.

– Det här är helt nytt för mig, något helt fantastiskt. Att komma in i den litterära världen, att få resa och lära känna så många nya människor. Jag som inte ens ville berätta för mina väninnor att jag skrev, jag var rädd att de inte skulle förstå hur viktigt det var.

"Livbåten" är ett psykologiskt drama. Året är 1914, och 39 personer hamnar i en livbåt efter att en passagerarfärja sjunkit. Hungriga och skräckslagna tar människorna på sig olika roller. Efter ett par veckor blir tillvaron en fråga om att döda andra för att överleva.

Andra värden blir viktiga

Charlotte Rogan har läst skildringar från livbåtar, och om rättegångar där sjömän dödat en tredje för att klara sig. Boken är full av moraliska dilemman.

– Helt klart börjar människor snabbt värdera andra behov i livet när de inte har några basbehov tillgodosedda utan fryser, svälter och är rädd att dö. En sådan situation får de flesta att tappa omdömet.

Vilken roll tror du att du skulle ta i en livbåt?

– Jag tänker på när jag var barn och min pappa var en väldigt tävlingsinriktad seglare. Han var inte så trevlig ombord faktiskt. Jag och min syster skulle bara hålla oss undan - vår enda uppgift var att inte trilla i vattnet. I boken har jag med två systrar som ramlar överbord och försvinner i tystnad. Jag tror att det skulle bli så för mig. Jag är ingen överlevare på det viset att jag tar för mig eller slår mig fram.

Hur skulle du beskriva huvudpersonen, den unga, nygifta Grace?

–  Hon är manipulativ, observant och opålitlig. Men samtidigt mycket anpassningsbar. Det kanske är nummer ett bland egenskaper för att överleva, rent biologiskt.

Nu vågar hon prata

Anpassning har Charlotte Rogan själv fått känna på efter succén, om än på ett helt annat sätt:

– Jag har alltid varit livrädd för att prata inför andra. Nu har jag kommit över det, och det är skönt att veta att man kan ändra sig även när man är lite äldre. Jag började öva genom att förbereda mig minutiöst - inför ett 20 minuters föredrag om boken kunde jag träna en vecka och ha manus för varenda ord. Nu kan jag prata fritt ibland.

Följ ämnen i artikeln