”Jag är den ende som har en katt som försörjer mig”
Nu följer Nils Uddenberg upp sin stora kattsuccé
Professor Nils Uddenberg hade aldrig tänkt skaffa sig en katt.
Än mindre skriva en bok om henne.
Men ”Gubbe och katt”, hans bedårande berättelse om en oväntad förälskelse på äldre dar, såldes i över 100 000 exemplar.
Nu kommer uppföljaren, ”Ensam med katt”.
För fyra år sedan avled Nils Uddenbergs hustru hastigt.
– Vi vet alla att döden är oundviklig. Ändå kom den som en överraskning. Tomheten var brutal och överhängande.
Men han är inte säker på om katter kan känna sorg.
– Däremot det råder ingen tvekan om att matte varit den viktigaste varelsen i Kissens liv. I ett par veckor gick hon och lade sig på sin vanliga plats i sängen, där hennes matte brukade ligga. Så gav hon upp och sökte sig till min säng i stället. Ett nytt liv hade börjat, både för mig och för henne.
”Förvånad över framgången”
Nils Uddenberg är docent i psykiatri och empirisk livsåskådningsforskning och tilldelades 2003 Augustpriset i fackboksklassen för sin bok ”Idéer för livet”. 2015 gav han ut ”Gubbe och katt: en kärlekshistoria”, som blev en storsäljare.
– Jag blev väldigt förvånad över framgången med kattboken. För första gången och enda gången i mitt liv som författare hamnade jag på bästsäljarlistorna.
Han skrev den parallellt med två band på 300 sidor vardera om den västerländska medicinens bakgrund och utveckling, vilket krävde betydligt mer arbete och tankemöda. Dock utan att inbringa till närmelsevis lika mycket pengar.
– Jag brukar säga att jag nog är den ende kattägare som har en katt som försörjer mig.
Fick många brev
”Gubbe och katt” översattes till tio språk och Nils Uddenberg översvämmades av brev från läsare över hela världen.
– Det kom flera om dagen. Det var en överväldigade upplevelse. Men breven handlade inte så mycket om min bok. De var istället kärlekshistorier där brevskrivaren förklarade hur mycket deras egna katter betytt för dem. Ofta skickade de med foton på sina älsklingar och presenter till Kissen. Jag brevväxlade med en 90-årig dam i Minnesota, som läst min bok fyra gånger. Hon hade lite motvilligt tagit hand om sin dotters katt och lite till sin egen förvåning blivit väldigt fäst vid den.
Han säger att alla brev gjort honom medveten om hur mycket en katt kan betyda för äldre människor, särkilt om de är ensamstående.
– När jag sitter och skriver hoppar Kissen ofta upp på mitt skrivbord och pressar sitt lilla huvud mot mitt ansikte och spinner. Det är precis vad en gammal änkeman kan behöva, en bekräftelse på att vi lever tillsammans, att det finns en annan levande varelse som delar min vardag.
Ett mått på katten betydelse är att han numera har en bild av henne som bakgrund på datorn.
Katter i konsten
Eftersom Nils Uddenberg älskar lärdomshistoria innehåller hans nya bok ”Ensam med katt” flera fascinerande kapitel om kattens roll i litteraturen och konsthistorien.
Det vimlar av katter i allt från de reliefer och målningar som dekorerar gamla egyptiska gravkammare till konstverk som skapats av Picasso, Paul Klee och Andy Warhol. Alla kända för att ha älskat katter, i likhet med många konstnärer och författare.
– Man talar om kattmänniskor och hundmänniskor. Och lite ligger det nog i det. Katter står för lust snarare än plikt. De serverar inga moralkakor och är manipulativa till tusen. Kanske det är därför de är populära bland människor som går sin egen väg. Katter är livsnjutare och sover bort halva sitt liv utan att skämmas. Katter är ointresserade av andra katter medan hundar är flockdjur och underordnade, de hittar sin plats i samhället, är oerhört trogna och beredda att försvara sin matte eller husse.
”Ett husdjur är ett åtagande”
Efter sin hustrus död har Nils Uddenberg flyttat till Stockholm även om han fortfarande ha kvar huset i Skåne då barnen och barnbarnen finns där.
– Jag trivs i Stockholm eftersom jag har tillgång till bibliotek, museer, kultur och nära vänner. Kissen har börjat inspektera sin nya omgivning. Under flytten till vår nya våning försvann hon. Då greps jag av panik. Det kändes som om livet slogs i spillror.
Under coronapandemin har många som velat köpa en katt fått ställa sig i kö.
– Men ett husdjur är ett stort åtagande. Det binder upp en precis som ett barn. Man ska inte lämna dem ensamma och inlåsta hela dagarna och säga att det är för deras eget bästa.
– Som ung psykiater lärde jag mig att skillnaden mellan omsorg och förtryck kan vara hårfin. Och det gäller såväl för människor som för katter.