Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Gripandet kan stärka Navalnyjs position

Regimkritikern som Putin inte vill nämna vid namn manar till motstånd inifrån häktet

Aleksej Navalnyj och hans fru i kön till passkontrollen när han i går söndag återvände till Ryssland.

När president Vladimir Putins mest kända motståndare kom tillbaka till Ryssland, efter giftattacken i augusti, stoppades flygtrafiken på en flygplats i Moskva. En slump? Eller ett erkännande av hans position som regimkritiker?

Med återkomsten trotsar Aleksej Navalnyj myndigheternas varningar, som handlar om att fängsla honom med anledning av flera pågående brottmål. Navalnyj själv kallar dessa för politiskt motiverade. Hans närmaste medarbetare säger att anklagelserna honom syftar till att skrämma och röja undan Navalnyj från den politiska scenen en gång för alla.

Efter att Navalnyj kollapsade ombord på ett flygplan i augusti förra året tillbringade han flera veckor i koma. Enligt grävgruppen Bellingcat utfördes giftattacken av tre ryska FSB-agenter från den federala säkerhetstjänsten. 

Det finns undersökningar av oberoende Levadacentret som visar att mellan 60-70 procent av ryssarna inte har någon aning om vad som hände honom, och för en stor del av befolkningen är han okänd. 

Navalnyj får inte synas i Kremltrogna medier, Putin har kallat honom för “patienten i Berlin”, och säger i princip aldrig hans namn. Samtidigt kan myndigheterna alltså stoppa flygtrafik och omdirigera flyg, för att inte framstå som svaga inför världens medier, något som ger en ganska motsägelsefull verklighetsbeskrivning av hur Kreml för kampen om sin överlevnad.

Navalnyjs osynlighet i medier har börjat luckras upp – under sin årliga presskonferens, dagen efter oppositionsfigurens återkomst, nämnde utrikesminister Sergej Lavrov honom vid namn, men kallade honom fortfarande för bloggare. ”Väst gör Navalnyj-fallet till en artificiell utrikespolitisk fråga. Vi följer bara ryska lagar, om de tror att det är geopolitik så är det deras problem”, förklarade Lavrov.

För ett decennium sedan seglade Navalnyj upp på den politiska scenen. Sedan dess har han lett massiva protester mot Kreml, år 2011-2012. Han vann också en tredjedel av rösterna i Moskvas borgmästarval år 2013, men har sedan dess dömts för penningtvätt och förskingring två gånger, vilket har stoppat honom från att ställa upp i val. Han inledde ändå en imponerande presidentvalskampanj inför valet 2018 innan han stoppades från att delta. Men han har fortsatt lyckats få ut folk på gatorna.

Hans antikorruptionsfond lägger fram gräv som berättar om den ekonomiska ojämlikheten. De finurligt paketerade korruptionsavslöjandena har gjort Navanlyj till en skicklig politiker – och gett honom många fiender: åklagare, guvernörer, oligarker, och i synnerhet tjänstemän från säkerhetstjänsterna.

Budskapet i samband med giftattacken var: Aleksej Navalnyj skulle stanna utomlands, rädd för att återvända. Men så blev det inte. Under 2020 har även andra oppositionsledare gripits i den postsovjetiska sfären, nyligen en av oppositionsledarna i Belarus Maria Kalesnikava, som rev sönder sitt pass och sitter fängslad i Belarus i samband med de massiva protesterna mot Europas siste diktator Aleksandr Lukasjenko

Det stod i dag klart att Navalnyj initialt häktas i 30 dagar. Han kan få 3,5 års fängelse då han redan har fått en villkorlig dom som ska omvandlas till riktig fängelsedom.

Gripandet av Navalnyj kan leda till nya ekonomiska sanktioner mot Putin, beroende på hur rättssystemet hanterar fallet, och om han fängslas för en lång tid framöver. Frågan är varför Putin skulle lyssna på nya sanktioner från väst. Omvärldens reaktioner tycks inte ha några effekter på den ryska ledningens agerande.

Om syftet med gripandet var att minska Navalnyjs inflytande – eller om det indirekt gör honom till en starkare oppositionspolitiker – återstår att se. Navalnyj manade inifrån häktet sina anhängare att gå ut i nya protester. Tidigare gripanden, mordförsöket i somras och dess efterspel har bidragit till att allt fler ryssar har fått upp ögonen för honom. Gripandet kan återigen få fart på den ryska oppositionen och nya regeringskritiska protester.

Men Aleksej Navalnyjs återkomst till Ryssland är en historisk händelse. Han återvände för den ryska befolkningens skull, om man ska tro hans uttalande från flygplatsen på söndagskvällen. Efter gripandet var det Julia Navalnaja, Navalnyjs fru som sträckte på sig efter att han pussat henne hejdå – och uppmanade människor att inte vara rädda. “Aleksej är inte rädd, inte jag heller.”

Där kan vi se en ny stjärna tändas, som kanske kan ersätta Aleksej Navalnyj under den svåra tid som väntar hans stab och den ryska oppositionen. Julia tog strid – och vann! – mot de mäktigaste krafter när hennes man låg i koma, och fick till slut ett godkännande från högsta ort för att kunna flyga ut honom till sjukhuset i Tyskland i somras. Julia Navalnaja står redan i förgrunden.

Maria Georgieva är SvD-medarbetare och korrespondent i Ryssland.