Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Katy Perry-video hårt attackerad

”Som en propagandafilm av Leni Riefenstahl”

Det började med en spontan Facebook-kommentar om popstjärnan Katy Perrys låt Part of Me. I videon ser Katy sin pojkvän kyssa en annan tjej – och tröstar sig med att gå med i marinkåren. Att klippen från tränings­lägret är våldsglorifierande skulle nog de flesta hålla med om.

Men den som postade statusuppdateringen var ingen mindre än Naomi Wolf, känd tredje vågen-feminist och Occupy Wall Street-anhängare. Snart hade Fox News plockat upp hennes kritik och kallat den ”ett slag i ansiktet på våra trupper”.

Wolf är inte den som slickar såren i tysthet, utan gick snabbt till motangrepp med att videon ser ut som en propagandafilm av Leni Riefenstahl – och skönmålar verkligheten. I realiteten är det ju så att lönegapet i USA:s armé är enormt, att 30 procent av dess kvinnor utsätts för våldtäktsförsök och att soldater regelbundet skickas ut i strid med undermålig utrustning.

För kvinnliga arbetslösa och låginkomsttagare är militärtjänstgörning en allt vanligare sista utväg.

Som Wolf påpekar hade det därför varit opatriotiskt att inte ifrågasätta krigsivrandet – det utsätter ju amerikanska kvinnor för livsfara. Katy Perrys läger väljer än så länge att tiga.