Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

En vädjan till våra ledare

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2015-09-11 | Publicerad 2015-09-10

Europas största tidningar i upprop

Europa står inför den värsta flyktingkatastrofen sedan andra världskriget. Konflikten i Syrien går in på sitt femte år och människor söker sig till vår kontinent för att få skydd och hjälp. Många av Europas ledare har försökt hindra flyktingar från att slå sig ner här, samtidigt som fler och fler dör under sin desperata flykt undan förföljelse. Det vi sett har inte varit smickrande för Europa. Gång på gång har unionen gjort för lite och för sent. Vi upplever en flyktingkris, men oviljan att agera har också utlöst en politisk kris.

Vårt mörka förflutna till trots, Europa måste nu visa att man är en kontinent som står upp för principerna om solidaritet, rättfärdighet och frihet.

Den 14 september ska EU-ländernas ledare mötas i Bryssel för att söka lösningar på krisen. Detta upprop vill mana våra ledare att omedelbart vidta åtgärder för att stoppa den pågående humanitära katastrofen och förhindra att fler människor mister livet.

VI UPPMANAR VÅRA LEDARE ATT:

 göra det möjligt för människor att på ett tryggt och enkelt sätt söka asyl i Europa utan att behöva riskera sina liv för att ta sig hit. Detta är bästa sättet att undvika flyktingsmuggling och minska antalet dödsfall.

visa solidaritet med länderna vid Europas yttre gränser dit flyktingar och migranter anländer, genom att finansiera och organisera ett tryggt, värdigt och koordinerat mottagande vid Europas gränser där asylärenden tas om hand under snabba och rättvisa former.

upphäva Dublinförordningens krav om att flyktingar ska sändas tillbaka till första EU-land så länge stora mängder flyktingar fortsätter att komma till Europa.

stödja en rättvisare fördelning av flyktingar mellan EU-länderna. Alla europeiska länder måste delta i mottagandet och ambitionsnivån måste höjas radikalt från vad vi hittills sett. FN:s flyktingkommissarie António Guterres har föreslagit att Europa tar ansvar för 200 000 flyktingar. Det kunde vara en startpunkt för diskussionerna.

Öka det ekonomiska och humanitära stödet till länderna i Mellanöstern som drabbats av kriget i Syrien. Ett stödprogram som inte bara täcker de omedelbara behoven av nödhjälp utan också förbinder Europa att hjälpa till med återuppbyggnaden av dessa länder. Härigenom kan man erbjuda folken i Mellanöstern nytt hopp och möjligheter till en tryggare och bättre framtid.

sätta ytterligare press på viktiga internationella aktörer som Iran, Ryssland, Saudiarabien, Turkiet och USA, att göra sitt yttersta för att få parterna i den syriska konflikten att komma till FN-ledda fredsförhandlingar.  

Vår gemensamma europeiska civilisation står inför en stor utmaning. Vi kräver att våra ledare antar den. Vi måste agera, och vi måste agera nu.

Översättning från engelska: Joar Tiberg.

Bernd Ulrich (Die Zeit, Tyskland), Ezio Mauro (La Repubblica, Italien), Antonio Caño (El Paìs, Spanien), Johan Hufnagel och Laurent Joffrin (Libération, Frankrike), Amol Rajan (The Independent, Storbritannien), Oliver Duff (The Independent, Storbritannien), Andreas Paraschos (Ekathimerini, Cypern), András Murányi (Népszabadság, Ungern), Matúš Kostolný (Denník N, Slovakien), Adam Michnik (Gazeta Wyborcza, Polen), Jan Helin (Aftonbladet, Sverige), Christian Jensen (Information, Danmark), Anna B Jenssen (Morgenbladet, Norge)

Följ ämnen i artikeln