Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Var är de goda liberalerna?

Nu avgörs kulturtidskrifternas öde

DN:s kulturchef Björn Wiman var en av talarna på Mynttorget igår, och han höll inte tillbaka med kritiken. Foto: DN

I dag, eller möjligen i morgon, kommer framtiden för Sveriges kulturtidskrifter att avgöras i Riksdagen. Eller framtiden för det fördjupande samtalet, det smala och ibland svåra. Protesterna har varit många denna vecka och de goda argumenten likaså. I går förmiddag samlades en tapper skara i kylan på Mynttorget för att protestera, peppa varandra och pedagogiskt placera tidskrifter i den så kallade schavotten och skära dem till en storlek som motsvarar stödets framtida sänkning.

Det blir väldigt smalt och svårläst. Och som Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman argumenterade, allt detta beror på att en ogenomtänkt skuggbudget klubbats igenom under kuppartade former. En budget som ingen egentligen arbetat fram. En budget som inte tar hänsyn till kunskap som samlats i utredningar och hos myndigheter. En budget som sätter låga skatter framför vårt gemensamma, på klassiskt borgarmanér. Men var är de goda liberalerna frågade sig Wiman och det är vi många som undrar.

Var är ni liberaler som vårdar bildning och fördjupning? Som inte hånfullt dissar allt som inte är storsäljande deckare eller miljonfilmer. Ni som ser ett värde i varje människas chans till ett rikare liv. Ni som ser att det trots vurmen för lägre skatter finns gemensamma behov som ska betalas gemensamt – från teateruppsättningar och kulturtidskrifter till vägar och sjukhus. Det är er det hänger på nu.