Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Något är ruttet i blåbärsskogen

Filter fortsätter avslöja korruption

Johan Andersson heter han och är skriven i Hällnäs, dömd för skattebrott efter ett antal turer i bärplockarbranschen. Han har utnyttjat thailändska bärplockare, som inte får sina pengar och hamnar i armod, smitit från skatt och är i allmänhet en skum och svårfångad figur. Målvakter på Cypern, diverse utlandsregistrerade företag och underleverantörer har gjort det svårt för Skatteverket att komma åt de oseriösa bärplockningsföretag som lurar hit säsongsarbetare år efter år.

Tidningsreportagen har gjort historierna välkända vid det här laget, hur de lovas resa, boende och goda förtjänster, men hamnar i för människor ovärdiga bostäder, knappt får några pengar alls och tvingas till vem vet vilka individuella katastrofer när de väl lyckas återvända. Om de inte tar livet av sig, som en gjorde för litet sedan.

Men om det finns någon som är extra skyldig i denna blåbärsrishärva, så är det denne Johan Andersson. Han har suttit fängslad, är skyldig staten flera miljoner och har fortfarande näringsförbud. Men han är igång igen, Natural Edge heter det Londonregistrerade företag som med all säkerhet har lurat hit några hundra plockare för höstens slavarbete.

Om detta kan man läsa i Filters senaste nummer (aug-sep 2014), signerat Nina Brevinge.