Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Han gjorde fotboll till rena poesin

Rörmokaren och poeten Bengt ”Cidden” Andersson är död

Bengt ”Cidden” Andersson. Foto: Scanpix

I förra veckan dog rörmokaren och poeten Bengt ”Cidden” Andersson från Läckeby, strax norr om Kalmar.

Efter en stroke 1993 hade han stora problem att kommunicera med omvärlden, men det hindrade honom inte från att så sent som i höstas publicera en barnbok, Hugo Fjäderben.

Bengt ”Cidden” Andersson var en poet som troligen inte kommer att skrivas in i litteraturhistorien. Den är alldeles för trång för det.

Men han kommer att bli ihågkommen. Inte minst för sin andra diktsamling Hela bollen ska ligga still (1991), kanske den första diktsamling på svenska som helt ägnades ämnet fotboll. Expressens sportkrönikör Mats Olsson blev salig och citat ur den pryder numera Kalmar FF:s hemmastadion Guldfågeln Arena. Sedan 2008 finns även ”Ciddens väg” i Läckeby.

Själv kommer jag bäst att minnas Karl Viktor Persson och andra byggjobbare (1990). Den av ”Ciddens” arbetslivsskildringar som blev mest uppskattad.

En till formen mycket enkel och folklig diktsamling som fick något sorts subkulturellt genomslag i en tid då arbetarlitteraturen befann sig helt under radarn.

För dåtidens unga, uppväxta under ett 80-tal som gjort sitt bästa för att utplåna minnet av svensk arbetarkultur, var han något helt nytt. En oväntat frisk fläkt. En anspråkslös poet som gläntade på dörren till Stig Sjödin och andra bortglömda arbetardiktare.

För det här var på en tid innan ens Göran Greider blivit den poet han är i dag.