Spaniens politiskt beställda domar
Olle Svenning: de drakoniska straffen för katalanska protestledare och politiker hör inte hemma i en demokrati
Högsta domstolen i Spanien har dömt demokratiskt valda politiker och folkrörelseledare i Katalonien till sammanlagt 100 års fängelse.
Oriol Junqueras, ledare för vänsterdemokratiska ERC, ska enligt Högsta Domstolen sitta i fängelse i tretton år. Han, nyligen vald till EU-parlamentariker, berövas dessutom sina medborgerliga rättigheter.
EU skulle kunna ge honom immunitet.
Carme Forcadell, talman i Kataloniens regionalparlament, spärras in i ett decennium. Brottet: hon tillät att parlamentet följde dagordningen och debatterade villkoren för katalanskt självstyre.
Inte för uppror, inte för våld, inte för försök till statskupp.
En verklig demokrati tillåter folkliga opinioner som ifrågasätter den sociala ordningen
De dömda har, skriver domstolen, däremot gjort sig skyldiga till ”uppvigling”, en brottsrubricering som är sällsynt i demokratier. Rättsstater utmäter inte livstidsliknande straff för personer ”som trotsat tjänstemän” eller ”stört den allmänna ordningen”.
En verklig demokrati tillåter folkliga opinioner som ifrågasätter den sociala ordningen, till och med konstitutionen.
Högsta domstolen i Spanien har andra värderingar; den vill inskränka rätten till politiska yttringar som kan ”inge folk förhoppningar eller illusioner”, till exempel om att centralmakten kan förmås förhandla med Katalonien.
Sådant kan man läsa i den bortåt 500-sidor långa, politiskt framförhandlade domen. Spaniens högsta domstol är nämligen inte självständig; dess medlemmar tillsätts av de två största politiska partierna. Dess ordförande är nära lierad med högerpartiet Partido Popular.
Politiker från över femtio länder kräver Forcadells frigivning. Protester mot domarna och den politiskt iscensatta rättegången kommer också från FN, från Amnesty, från rader av människorättsorganisationer och framstående jurister
Efter de groteska domarna mobiliseras rättsväsendets funktionärer på nytt. Nu för att katalanska politiker, som finns i utlandet, ska gripas och forslas till Spanien.
Inrikesdepartementet kartlägger och förbereder arresteringar av aktivister i den proteströrelse, som kallas ”den demokratiska tsunamin.”
Som det skotska självständighetspartiets ledare Nicola Sturgeon säger om domarna och om det spanska rättsväsendet: ”Varje politiskt system som leder till så förfärande resultat måste så snart som möjligt förändras.”
Förändringen kommer inte efter nyvalet den 10 november. Efter det bildas den stora koalitionen mellan socialister och högerpartiet Partido Popular.
Högsta Domstolen har utfört sina uppdragsgivares order.