Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Franska katoliker rasar mot pedofilfilm

Biografägare hotade – moralkonservativ våg drar över landet

Chockerande affisch?

I veckan vann franska traditionella katolska organisationer en ny och betydande seger. Hot och påtryckningar fick flera biografägare i Paris att inte visa den belgiska filmen Au nom du fils av regissören Vincent Lannoo.

Filmen förväntades bli en stor succé och var planerad att visas på ett trettiotal biografer i Paris. Orsaken till att organisationerna bannlyste filmen var att den tog upp ett mycket känsligt ämne: pedofiler inom katolska kyrkan.

I filmen råkar en troende mammas son ut för en präst som är pedofil. När tonårspojken begår självmord, beslutar mamman sig för att hämnas. Hon straffar pedofiler inom kyrkan genom att skjuta dem.

Först gick de så kallade ”ultrakatolikerna” till attack mot affischen som föreställde Maria med en revolver i handen. De fick den förbjuden av domstol. Därefter startades en skoningslös lobbying mot filmkritiker och biografer.

Tidigare har ultrakatolikerna bombhotat teatrar och satt eld på biografer som visat pjäser eller filmer med religiöst innehåll som de ansett störa deras moral.

Slutligen vågade bara en enda bio stå på sig och visa Lannoos film. De andra gav vika i rädsla för eventuella repressalier.

Sedan förra årets massiva demonstrationer mot samkönade äktenskap sveper en moralkonservativ katolsk våg över Frankrike. Inom kulturvärlden står man oförberedd och av rädsla kapitulerar man.