Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Ukraina: Pengar slår ärlighet och moral

Nationalister ser ut att gå mot succé

Petro ”chokladkungen” Porosjenko. Foto: AP

UKRAINA Ordningen återställd? På ytan ser det ut som att dagens ukrainska presidentval innebär att nationalisten Viktor Jusjenkos politiska falang återkommer till makten. Hans närmaste allierade - oligarken Petro ”chokladkungen” Porosjenko (Jusjenko är gudfar till hans två döttrar) - kommer nämligen med all säkerhet att dra hem segern.

Valet genomförs samtidigt som ett inbördeskrig rasar i öst och det sammanlagda deltagandet väntas bli cirka 60 procent. Men legitimiteten ifrågasätts knappast. Till och med Putin har lovat att samarbeta med den förväntade vinnaren som skapat sin miljardförmögenhet på bilar, traktorer, öl, godis och korruption.

De goda opinionssiffrorna är troligen belöningen för Porosjenkos envisa kamp för att avsätta Janukovitj. Chokladkungen och hans medier (framför allt Kanal 5) stod långt fram i leden under Majdanupproret.

Men det hela är lite mer komplicerat än så. Porosjenko samarbetade nämligen med Janukovitj i kampanjen för att få Ukraina med i EU. Porosjenko gick så långt att han hoppade in som handelsminister. Han vill gå med i Nato men investerar samtidigt i Ryssland. Han har rasat mot den ryska annekteringen av Krim samtidigt som han äger varvet i Sevastopol vars största kund är ryska flottan. Han har spelat på hela det politiska fältet och varit med i minst tre partier.

Porosjenko har snarare bevisat att han främst av allt är intresserad av sina egna ekonomiska intressen och är beredd att samarbeta med vem som helst för att lyckas. Grattis, Ukraina.