Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

Med Liam Payne dör en del av vår tonårstid

One Direction var en gåva till osäkra tjejer

One Direction-stjärnan Liam Payne blev 31 år.

När en offentlig person som dessutom råkar vara en tjejidol plötsligt dör är det inte bara en person som dör. Det är en liten del av hundratusentals tjejhjärtan som dör. Det är ens tonår eller kanske till och med en del av ens barndom som dör.

One Direction var de mogna tjejernas pojkband. De som av oförklarlig anledning ”älskade London” och den sofistikerade brittiska accenten. Medlemmarna i bandet var lite quirky. Sexiga, men omedvetet. ”Vanliga killar” som var slumpmässigt sammansatta genom ett underhållningsprogram. Som en gåva från ovan till de osäkra tjejerna med finnar och generellt ångestsyndrom.

Av alla parasociala relationer tar pojkbanden priset. Mellan åren 2010 och 2016 spenderade tjejerna i min klass kvällarna med ”fanfiction” av den explicita sorten. Alla sina pengar på konsertbiljetter som skulle ta dem tillräckligt nära scenen för att en kort sekund övertygas om att någon från bandet såg dem. Jag menar Såg dem på riktigt, i hopp om att läka något som BUP inte hade tid med.


I låten ”Little things” är det svårt att tro att det finns något avstånd över huvud taget. Låten är plinkplonkande enkel. Musikvideon svartvit och avskalad. Trots att du-et i låten aldrig älskat sin mage, sina lår eller ”groparna i ryggen längst ner på ryggraden” kommer Liam Payne älska dessa små saker för alltid.

Fjärde väggen bryts. Föreställningen är över

Efter hans vers kunde man aldrig älska sina lår någonsin igen eller tillåta någon annan att älska dem om han inte pratade om dem på samma sätt som Payne gjorde. Suicidala tjejer kände sig friska när de lyssnade på One Directions musik, så var det och så har det väl alltid varit med musik? Man hör det man vill höra.

”Möjligheten att följa kändisar och influencers i deras vardag på sociala medier har skapat en känsla av intimitet i relation till offentliga personer som saknar motstycke i historien” skrev Siri Helle i Svenska Dagbladet i augusti. Vad händer då när en sådan person dör? Är det en sorg lika legitim som om man faktiskt hade haft en verklig relation?


Liam Payne blir nu en i ledet av alla artister som dött tidigare än vad de skulle. Men få av dem har haft ett liv som gått att följa i realtid.

Tonårstjejer projicerade inte bara sin egen kärlek på One Direction. Det fanns homoerotiska inslag. Drömmen om att någon av medlemmarna skulle komma ut som bög var så stark att bara en bild där två bandmedlemmar log mot varandra kunde vara tecken på att katharsis nu var nära.

Men så blev det aldrig. Bandet splittrades som band gör. Kändisar som har sagt att de ska älska våra lår lämnar livet. Fjärde väggen bryts. Föreställningen är över. Sorgen kanske känns men att sörja en offentlig person är kanske snarare att sörja en idé eller en tanke. Nu ska ni få lov att göra det.

Följ ämnen i artikeln