Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Beroendeframkallande om familjen Stenbeck

Poddserien ”Dynastin” bjuder på pengar, excesser och tragedier

Det är som tv-serien Succession – fast tvärtom. Medan patriarken Logan Roys (Brian Cox) familj intrigerar bakom hans rygg tycks Jan Stenbecks fem barn kämpa för att slippa ta över imperiet han byggt upp, trots att det är vad pappa skolat in dem i sedan barnsben.

Nya SvD-podden Dynastin, som leds av ekonomijournalisten Jan Almgren, har liksom HBO-serien ett storslaget anslag. Pengar, excesser och tragedier går som en röd tråd genom familjen Stenbeck, ungefär som i den fiktiva Succession-dynastin.

 

Felix Granander, som kallats ”den okände sonen”, var bara fem år när Jan Stenbeck överraskande dog 2002 och berättar om skammen, ångesten och missbruket som kom i fotspåren av de hundratals miljoner han ärvde på sin 18-årsdag. ”Blodspengar” säger han själv, utan att för den skull göra slag i saken och ge bort allt (som han fantiserat om).

Almgren träffar även den medieskygga Sophie Stenbeck på en hästgård i Florida, och får höra hennes bild av familjen inifrån. Syskonens integritet är hon noga med att skydda, inte minst hur hennes älskade, diabetessjuke lillebror Max egentligen dog 2015, men pappans komplexa sidor hymlar hon inte med. Jan Stenbeck hade höga ambitioner för sina barn, fick vredesutbrott, var tidvis paranoid men också känslig – Sophie hörde honom gråta i sin ensamhet på lyxyachten.

 

De sex avsnitten är fulla av kryddiga anekdoter och starka bilder, inte minst av den väldigt typiska backanal som Stenbecks begravning urartade i. Medan vissa beskriver den som ovärdig, med berusade direktörer som raggade på serveringspersonal, tycker andra (inklusive Sophie) att den blev precis som Jan hade önskat, eller till och med lite för städad.

Det är beroendeframkallande lyssning, som landar i frågan om Stenbeck-dynastin i dag är på upphällningen efter att den utsedda tronarvingen Cristina Stenbeck lämnat alla högre positioner inom Kinnevik. Förmodligen vore det en sund utveckling att begrava familjeimperiet som maktkoncept på historiens kyrkogård, men också tråkigt för oss som inte får en andra säsong av vår egen svenska Succession-såpa.