Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Stiegfeber

Sista Salander-boken släppt i USA: Verkligen en säljare

finner inte ord Enid Reinus är en stor beundrare av Stieg Larssons Millenniumserie. I går släpptes den sista boken och hon har precis lyckats få tag på ett exemplar i en bokhandel i New York. ”Hans porträtt av Lisbeth Salander är så bra att jag inte finner ord”, säger hon.

NEW YORK. Stieg Larsson-hysteri råder i USA – igen.

I går släpptes sista romanen i Millennium-serien, här kallad ”The girl who kicked the hornet’s nest”, och det blev fullkomlig rusning till bokhandlarna.

– Men han skriver ju så fantastiskt bra. Jag finner inte ord, säger läsaren Enid Reinus och fingrar ivrigt på sitt färska exemplar.

Stieg Larsson sista bok om Lisbeth Salander släpptes i går i USA.

Harry Potter-hysteri vore aningen magstarkt att tala om.

Inga köer av hungrande Lisbeth Salander-fans ringlar sig runt den stora Barnes & Nobles-bokhandeln vid Union Square på Manhattan när ”The girl who kicked the hornet's nest” – känd som ”Luftslottet som sprängdes i Sverige” – äntligen släpps i USA.

Rycker åt sig böcker

Men det stora nyhetsställ som placerats på honnörsplats vid entrén måste ständigt fyllas på. En aldrig sinande ström av kunder rycker åt sig böcker och hastar ivrigt mot kassorna.

– Det här är New York. Här utbryter ingen hysteri när vuxna människor ger ut böcker, säger butikens kommunikationsansvariga, Maria Cellner.

– Men Larsson är verkligen en säljare. Böckerna går åt som vanligt ...

Sammanlagt har Millennium-serien, hittills, sålt i över 40 miljoner exemplar – och många av dem finns i amerikanska hem.

Vad är det, undrar man, den avlidne svenske författaren slår an hos läsare på andra sidan Atlanten?

– Själv blev jag först tagen av filmerna. Lisbeth Salander-karaktären var så oerhört fascinerande, säger Enid Reinus och trycker sitt nyinköpta exemplar mot bröstkorgen.

– Nu har jag läst böckerna och kunnat konstatera att hon är ännu mer fascinerade där. Hans porträtt av henne är så bra att jag inte finner ord.

Maria Cellner tror också att det är just skildringen av Lisbeth Salander som håller henne sysselsatt under tisdagen.

”Komplexa porträtt”

– Amerikaner är inte vana vid så komplexa kvinnoporträtt. Kvinnor får sällan ha mörka sidor i vår kultur, säger hon.

Sedan måste hon beordra kollegorna att fylla på i nyhetsstället igen.

Stieg Larsson-böckerna är på väg att ta slut.