Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Träna dig till inre harmoni

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-07-06

För kropp och själ. Aina Rasool mår bättre och känner sig tryggare sedan hon började boxas. ”Jag behöver inte kolla över axeln på fredagskvällarna”, säger hon.

Träna mer – för ditt huvuds skull.

Allt fler studier visar att motion är toppen för psyket. Flera läkare rekommenderar i dag motion som behandling mot bland annat depression.

Att din kropp mår bra av att röra på sig är välkänt. Men visste du att det är minst lika viktigt för ditt psyke? I dag står det klart att regelbunden motion kan både bota och förebygga psykisk ohälsa. En ny avhandling vid Stockholms universitet visar att motion stärker självförtroendet och hjälper vid depression.

Många experter rekommenderar fysisk aktivitet i stället för mediciner.

– Träning ökar välbefinnandet, självkänslan, prestationsförmågan och minskar smärta. Det, i sin tur, leder till en mer positiv attityd och ökad personlig och mental tillfredsställelse, säger Stina Karlsson, idrottspsykolog vid Itrim.

Motion som behandling

Fysisk aktivitet tros stimulera en rad hormoner – bland annat endorfiner, testosteron och tillväxthormon – som får oss att känna lugn och harmoni.

– Det är ett känt faktum att fysisk aktivitet ger skydd mot stress. Men den ska vara lustfylld, annars blir det ett prestationskrav i sig, säger Töres Teorell, stressforskare vid Statens institut för psykosocial miljömedicin.

Träningen ökar stressen under en kort stund för att sedan kraftigt sänka vilopulsen. När du utsätts för psykisk påfrestning krävs det därför mer för att jäktet ska nå en skadlig nivå – du får en längre ”startsträcka”.

Bättre sömn

Men den viktigaste fördelen är kanske att sömnen förbättras. Om du är rörlig under dagen minskar risken för sömnproblem drastiskt jämfört med om du är stillasittande.

– Djupsömnen ökar och hela sömnen får högre kvalitet. Det är en väldigt viktig faktor som motverkar utbrändhet, säger Töres Theorell.

Vilken motionsform du väljer är valfritt. Och du behöver inte ta ut dig. Raska promenader, joggning eller annan lågintensiv motion räcker för att din hjärna ska må bättre.

– Forskning har visat att så lite som sex veckors motion, tre gånger i veckan, märkbart hjälpte deprimerade personer, säger Stina Karlsson.

Läs också:

Sara Milstead

Följ ämnen i artikeln