Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Barnens söta matvanor – men när behöver vi oroa oss?

Barndietisten: ”Barn behöver gränser även på sommaren”

Uppdaterad 2019-08-07 | Publicerad 2019-07-26

Äter mitt barn för lite? För mycket? Och framförallt – för onyttigt på sommaren?

Aftonbladet Family frågade barndietisten Sara Ask om vi bör släppa oron och låta barnen får njuta av svalkande glassar och andra godsaker.

För många familjer innebär sommaren att rutiner ruckas och vardagens regler sätts ur spel.

En bulle där, en kaka här och så plötsligt var ingen sugen på lunch.

Ska vi låta sommaren få vara en fredad söt-zon för våra barn?

– Nja, det är inget jag skulle jag rekommendera. De flesta barn har en stark förkärlek för sött och fett och skulle gärna, om de fick, välja glass och sötsaker framför mat.

– Barn behöver gränser även på sommaren, även om jag tycker att det är okej att vara lite mindre strikt under lovet, säger Sara Ask, barndietist.

Skippa oron

Att mat serveras på olika tider beroende på hur dagarna ser ut under sommaren är enligt dietisten inget att hetsa upp sig över.
– Det är inte farligt att äta oregelbundet, förutsatt att barnet inte har särskilda behov. Däremot är det lätt att hamna steget efter och plötsligt ha vrålhungriga barn som tjatar efter glass och annan snabb energi, därför är en viss form av struktur bra att ha även på sommaren.

Föräldrar behöver dock inte vara oroliga huruvida barnen äter tillräckligt när det väl serveras mat.
– Den oron är sällan befogad och kan snarare leda till stress och press som är jobbig för både barn och föräldrar. Jag brukar ge föräldrar rådet att titta mer på barnens ansikten, än på deras tallrikar.

Sara Ask.

Servera lätta måltider

För att minska småätandet föreslår Sara Ask att föräldrar dukar fram mat varannan till var tredje timme så att barnen får i sig lite riktig näring. Sommarmaten får gärna vara enkel. 

– Färskpotatis, äggbåtar, stekta laxkuber, kokt broccoli, knapriga grönsaksstavar med en klick pesto eller aioli, eller en pastasallad som är ihopblandad på förhand, säger Sara Ask och fortsätter:

– Du som förälder väljer vad som serveras och barnen kan välja vad de vill ha, och hur mycket. Det behöver inte bli en komplett måltid, det är vad barnet äter under längre tid som veckor och månader som har betydelse.

Välj gärna en mindre glass till barnen.

Sara Asks sommartips för att minska barnens sötintag

  • Välj gärna en mindre glass. En stor variant, som Daimstrut, motsvarar nästan halva energibehovet för ett barn i förskoleåldern. Den storleken bör inte dyka upp mer än någon gång i veckan.
  • Tänk på att du kan varva köpt glass med hemgjord som du gör av mixade frukter och bär. Lämplig frukt är jordgubbar, banan, mango och päron – de ger både sötma och glassig konsistens. Det finns även silikonformar för både popup-glass och pinnglass som ger ett riktigt läckert resultat.
  • Släck barnens sommartörst till vardags med vatten istället för söta drycker.
  • Färgglada bär och fruktbitar snyggt upplagda på fat kan vara mer lockande än man förväntar sig.

Fakta: Undersökning om oro för matvanor

Aftonbladet Family/Inizio har gjort en undersökning där 1 618 personer bland annat svarat på frågan om de känner oro för barns matvanor. Här nedan kan du läsa vad deltagarna har svarat.

Fotnot: Målgruppen för undersökningen var personer från 16 år och uppåt som lever i hushåll med barn eller som är gravida. Sammanlagt svarade 1 681 personer på enkäten.

Barn äter olika och en del känner oro för detta. Hur är det med dig. Känner du oro för dina barns kostvanor eller gör du inte det?

Alla (1618)Män (810) Kvinnor (808)
Mycket orolig2 %2 %1 %
Ganska orolig14 %12 %15 %
Inte särskilt orolig42 %43 %41 %
Inte alls orolig 36 %36 %35 %
Ej relevant. Jag är gravid eller jag har mycket små barn5 %4 %5 %
Tveksam, vet ej2 %2 %2 %

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!