Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Så skyddar du ditt barn mot sommarens olika plågor

Stucken av en geting? Fått ett fästingbett ? Blivit bränd i solen? Så gör du när ditt barn drabbas

Uppdaterad 2019-07-12 | Publicerad 2019-07-08

Barfotalekar i gräset varvat med bad, smultronplock och vingliga cykelturer.

Men det finns en baksida i idyllen – sommarens plågor i form av getingar, fästingar, huggormar och solbrännskador.

Här ger barnläkaren Pontus Johansson sina bästa tips på hur vi skyddar barnen i sommar.

Barn och getingstick

– Kolla så inte gadden sitter kvar. Försök i så fall ta bort den då giftblåsan kan fortsätta orsaka problem. Därefter kan det vara bra med kyla kring sticket. 

Ett tips är att ta en isbit och linda in i lite tyg och lägga på svullnaden. Det finns även kylsprayer som kan lindra smärtan. 

Därefter badda med lite alsolsprit eller lokalbedövningssalvan Xylocain. Även hydrokortison dämpar.

Barn och brännmanet

– Skölj av det brända området med kallt vatten. Ta det vatten du har tillgång till, sannolikt är du vid saltvatten. Har du en vattenflaska med vanligt vatten går det jättebra.

Om du tror att det sitter tentakler kvar på huden, är ett tips att skrapa med ett kontokort så de försvinner. Sedan kan kylspray, alsolsprit eller Xylocain lindra.

– Det man inte ska göra är att ta upp maneten från vattnet med en pinne eller dylikt. Då finns det risk att den släpper trådar i vattnet, vilka då blir mycket svårare att upptäcka, så låt den vara kvar.

Om ditt barn bränner sig på en brännmanet ska du skölja med kallt vatten.

Barn och fästingar

– Ta bort fästingen med en pincett eller speciell fästingutdragare. Dra den då rakt ut, håll inte på och vrid på den, gnida in med fett eller annat.

Sedan finns det två olika saker man kan drabbas av, som många blandar ihop:

– Det ena är borrelia. Borrelia finns lite överallt bland fästingar, även om inte alla bär på det. Men bildas en ringformad rodnad efter två–tre veckor där fästingen suttit, kan det vara ett tecken på borrelia.

Föräldrar bör därför vara observanta. Mot borrelia finns inget vaccin, utan behandlas med antibiotika.

– Det andra är TBE (fästingburen hjärninflammation, red anm): Här är det ungefär det motsatta. Det finns vaccin, däremot hjälper inte antibiotika. 

Barn från ett år kan vaccineras, även om det inte är vanligt att små barn drabbas, det är oftast unga vuxna och uppåt.

– Ska familjen vistas i områden som har många fästingar med TBE, som på östkusten, kring Roslagen till exempel, tycker jag absolut att man ska vaccinera barnen och sig själv.

Getingar, fästingar och huggormar. Bara några av sommarens otyg.

Barn och huggormsbett

– Här ska man vara frikostig med att alltid ringa sjukvården när det handlar om små barn. Försök inte suga ut giftet, eller snöra av det drabbade området, utan håll den drabbade kroppsdelen stilla och ring!

Det blir ofta två prickar efter ett huggormsbett, med cirka fem till åtta millimeters mellanrum. Efter en stund blir det blått och svullet.

När det gäller de allra minsta barnen brukar sjukvården vilja ha dem under observation en natt innan man vet hur allvarligt det blir.

Barn och solbrännskada och värmeutslag

– Det bästa är att förebygga så det inte inträffar. Små barn kan ha solskyddsbadkläder som täcker kroppen, samt solhatt. I exponerade områden som ansikte och öron, använd solskyddsfaktor. Jag vill också rekommendera solglasögon av bra kvalitet.

– Barn under två år bör inte vistas i stark sol överhuvudtaget. Mellan klockan 11–15 är det bäst att vara i skugga eller inomhus.

– Om barnet bränner sig är kylbalsam bra. Även hydrokortison, men då på kvällen eftersom det inte bra att ha på sig salvan i solen. 

Barn och skrapsår

– Gör rent med ljummet vatten och se till att grus och smuts försvinner. Därefter kan du eventuellt badda med alsolsprit.

Barn och uttorkning

– Förebygg genom att se till barnet dricker mycket under dagen, även om han eller hon inte är törstig. Isglass är också ett bra sätt att tillföra vätska på.

– Misstänker du att ditt barn har drabbats och verkar trött, yr och kanske har huvudvärk, ge vätska i små mängder ofta. Det finns också adekvat vätskeersättning att köpa på Apoteket.

Börjar barnets allmäntillstånd att förvärras; kräks, blir allt svagare och inte får i sig vätska, bör man åka in till akuten. I värsta fall kan medvetslöshet uppstå.

Se till att ditt barn dricker mycket vatten under dagen för att förhindra uttorkning.

Barn som sätter i halsen

– Här rekommenderar jag starkt föräldrar att gå en HLR-kurs (hjärt- och lungräddning, reds anm). Den tar 40–60 minuter och lär ut hur man gör, vilka grepp som ska användas. Väldigt bra att kunna.

Men har man inte gått en sådan kurs, är det bättre att ändå försöka göra något än inget alls.

Barn och drunkning

– Här är det också HLR som gäller. Jag vädjar dock till alla föräldrar; håll uppsikt över era barn hela tiden. Sitt inte och kolla ner i mobiltelefonen eller liknande. Ett barn kan drunkna på väldigt grunt vatten. Och barn drunknar tyst, det är inga skrik som när de slår sig.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!