Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

FAO om djurhållning: Vi vill visa var miljöns gränser går

Svar till Lotta Gröning som den 3 juli frågade: ”Vad kan vi undvara – kor eller bilar?”

Din tilltro till vetenskapen har fått sig en knäck, säger Du i gårdagens kolumn. Och anledningen är en rapport från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO. Det gäller en rapport som FAO lagt fram i samarbete med en rad fristående forskare om hur kor och andra idisslare bidrar till miljöförstöring och till växthusgaserna. FAO pekar på att bättre djurhållning kan och måste minska trycket på miljön. FAO förespråkar en djurhållning som leder till minskad markförstöring, mindre vattenföroreningar och förbättrat boskapsfoder.

Vet Du vad som

krävs för att du ska få din biff på tallriken? Ett kilo nötkött kräver mellan 13 000 och 16 000 liter vatten för att produceras. Mycket av vattnet går åt till det kraftfoder vi ger djuren och som till stor del bidrar till metangaser och dikväveoxid som bildas i kornas magar. Detta gäller även soja som odlas i stor skala och även leder till att regnskogar huggs ned i allt större omfattning.

Drygt 1,3 miljarder människor är beroende av boskapsskötsel för sitt levebröd och boskapssektorn bidrar till 40 procent av världens boskapsproduktion. Din slutsats är att kor är ”livsviktiga för människans överlevnad”. Där är vi inte överens. Och det stämmer inte heller med vetenskapliga fakta eller tillgänglig statistik, som du säger att du förlorat tilltron till. Men mer än hälften av mänskligheten är hänvisad till ris som sin huvudsakliga föda. I Västeuropa kan vi kosta på oss att låta kött, fisk, mjölkprodukter och ägg svara för drygt en tredjedel av vår mat medan högvärdiga proteiner från djurriket bara utgör sju procent av en medelafrikans diet.

Med ett större

välstånd konsumerar människor mer kött och mjölkprodukter. Samma människor vill troligen också ha tillgång till bil. Köttkonsumtionen i världen beräknas fördubblas till år 2050. För att detta ska bli möjligt måste vi ta hänsyn till de gränser miljön sätter. Och det är till detta FAO vill visa vägen.

Följ ämnen i artikeln