Ödesval för klimatet – din röst är avgörande

18 svenska klimatambassadörer: Tänk på hur du röstar i EU-valet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2024-05-25 | Publicerad 2024-05-20

 Det finns många partier att rösta på i EU-valet. Det gör det viktigt att kolla upp vad man lägger sin röst på. Långt ifrån alla partier tar klimathotet på allvar, skriver 18 av Sveriges klimatambassadörer i EU.

DEBATT. Den 9 juni är det val till EU-parlamentet. Hur det går i EU-valet avgör om unionen kan fortsätta med sitt nödvändiga och ambitiösa klimatarbete. 

 

Europeiska unionen har stakat ut kursen mot ett klimatneutralt Europa i linje med Parisavtalet för att ge nästa generation en chans till en trygg framtid.

Men tiden håller på att rinna ut och det krävs att alla drar sitt strå till stacken.

För att nå EU:s långsiktiga mål om att bli klimatneutralt senast 2050 finns nu ingen annan väg framåt än att öka takten i den stora samhällsomställning som krävs inom alla områden, från energi och bränsle till skog och markanvändning samt arbetsmarknad.

 

EU:s totala utsläpp av koldioxid har minskat med cirka 30 procent sedan 1990. Det hade aldrig varit möjligt utan en kraftfull politik på EU-nivå. Under de senaste åren har EU-institutionerna introducerat många nya direktiv inom klimat- och miljöområdet.  

Låt oss börja med EU:s gröna giv. Det är en ambitiös plan för att göra EU klimatneutralt, grundat i ett omfattande lagstiftningspaket som påverkar alla medlemsländer och även kommuner genom bindande lagar och beslut.

Dessa åtgärder strävar efter att minska utsläppen, skydda natur och biologisk mångfald, samt att främja cirkulär ekonomi och hållbara transportsätt.

 

För alla oss som tröttnat på slit- och slängsamhället var Right to Repair-direktivet, som klubbades under våren, efterlängtat. Det syftar till att fler varor ska repareras i stället för att ersättas med nyproducerade.

Direktivet ställer krav på tillverkare att erbjuda reparation till rimliga priser och väntetider, även efter att den lagstadgade garantiperioden har gått ut.

 

Ett annat direktiv som gör det lättare att göra hållbara val, är direktivet om ”grönmålning”, Green Claims.

Direktivet ska förhindra ogrundade miljöpåståenden och märkningar som framställer produkter som mer miljövänliga än de är. Avsikten är att minska risken för så kallad “greenwashing” och ge konsumenter tillförlitlig information, för att kunna göra medvetna val och därmed medverka aktivt i den gröna omställningen.

Flera partier har en svag eller rent av obefintlig klimatpolitik

Det brådskar, klimatet väntar inte, men trots omfattande byråkrati ser vi att ”EU-maskineriet” kan röra sig snabbt framåt när det verkligen behövs. 

Efter Putins invasion av Ukraina tog det inte många månader innan Europa hade lanserat en kraftfull plan – Repower EU – som syftar till att få slut på EU:s beroende av ryska fossila bränslen genom att spara energi, diversifiera försörjningen och påskynda omställningen till ren energi.

 

Men det största arbetet har vi framför oss. Tiden är knapp och vi har inte råd med några ”hack i kurvan”, det vill säga bakslag. Därför är det stundande EU-valet ett ödesval för klimatet.

Vi kan inte låta kortsiktig populistisk politik eller kortsiktigt ekonomiskt tänkande stå i vägen för hanteringen av vår tids största utmaning – den globala upphettningen och alla dess förödande konsekvenser.

 

Det finns många partier att rösta på i EU-valet. Det gör det viktigt att kolla upp vad man lägger sin röst på. Långt ifrån alla partier tar klimathotet på allvar. Flera partier har en svag eller rent av obefintlig klimatpolitik. 

Det finns dock anledning att vara hoppfull. En ny undersökning beställd av Sveriges radio, visar exempelvis att klimat och miljö toppar listan över de viktigaste frågorna för väljarna inför EU-valet.

I detta ödesval ligger dessutom mänskliga rättigheter och fred i samma vågskål som klimatet, eftersom även dessa värden hotas om vi inte bromsar utsläppen i tid. Därför räknar vi med att du röstar med klimatet i fokus.


Svenska klimatambassadörer för EU-initiativet ”EU Climate pact”:
Tove Ahlström, generalsekreterare, Nätverket för hållbart näringsliv
Frida Andersson, projektledare Klimatneutrala Borås 2030
Frida Berry Eklund, Medgrundare, Klimatkollen och Our Kids' Climate
Annika Bromberg, ordförande, Hållbart kulturliv nu
Sasha Cohen Ioannides, medgrundare, Future food makers
Viktoria Hellström, strateg och projektledare för klimatombud, fackförbundet Vision
Anna Jönsson, vd och chef institutionella kunder och distribution, Storebrand asset management Sverige
Elin Landström, jurist och fd fotbollsspelare
Anna Lindelöw Mannheimer, grundare och ordförande, Frisk mat
Christopher Marton, hållbarhetskonsult
Mikael Nilsson, HR-specialist Västra Götalandsregionen
Ulla Marie Petersson, initiativtagare, Ett hållbart Täby
Carolina Petterson Ruiz, grundare och vd, Twenty7
Catarina Rolfdotter Jansson, programledare, moderator och föreläsare
Maria Soxbo, journalist, föreläsare och medgrundare av Klimatklubben
Maria Stenström, ansvarig mobilitet och beteendefrågor, 2030-sekretariatet
Ulrika Wilhelmsson, vd och grundare, Uturn
Nayab Zahra, entreprenör och AI-ingenjör

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.