Låt oss kvalitetssäkra läromedel tillsammans

Slutreplik från Berättarministeriet om skolans roll mot kriminaliteten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-08-30

Kvalitetssäkring av läromedel är komplicerat – men vi måste försöka. Alternativet är ett förhållningssätt där alla aktuella och kommande läromedel per definition erkänns som av god kvalitet. Och så är knappast fallet. Slutreplik från Dilsa Demirbag-Sten.

SLUTREPLIK. I sin replik refererar Läromedelsförfattarnas ordförande Per Kornhall till rapporten Rätten till kunskap, där det framgår att endast 14 procent av Sveriges lärare kan köpa in de läromedel de behöver.

Han oroas också över att elever med ekonomiskt gynnsamma hemförhållanden får mer läromedel än de med sämre ekonomiska förutsättningar. Det är, återigen, de mest utsatta som drabbas värst.

Jag delar helt Kornhalls uppfattning att detta är upprörande och att det krävs en lagändring för att säkra alla barn likvärdig rätt till läromedel.

Sedan avfärdar han mitt förslag att uppdra åt ett central organ att kvalitetssäkra läromedel, vilket är synd.

Läromedelsförfattarnas medlemsförbund har en viktig roll att spela inte bara i frågan om alla barns tillgång till bra läromedel, utan också i arbetet med att ta fram kriterier för en kvalitetssäkring.

Visst är kvalitetssäkring komplicerat, men det ska inte hindra oss från att försöka. Alternativet är ett förhållningssätt där alla aktuella och kommande läromedel liksom per definition erkänns som av god kvalitet. Och så är knappast fallet.

Digitaliseringen har resulterat i en våg av läromedel som ofta är dyra och med en låg lägsta nivå när det gäller innehåll.

Min uppmaning till Kornhall och alla andra engagerade i skolans utveckling – låt oss tillsamman hjälpas åt att se till att alla elever får kvalitetssäkrade läromedel som är engagerande, meningsskapande och motiverande.


Dilsa Demirbag-Sten, generalsekreterare, Stiftelsen Berättarministeriet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.