Oacceptabelt att utveckla drönare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2013-04-19

Svenska freds: Sverige måste sätta fred och nedrustning i främsta rummet

Skjuter ihjäl civilaI flera länder lever befolkningen under ett ständigt hot från drönare.

Söndagens ”Kalla fakta” kunde ­berätta om hur Sverige sedan 2005 satsat 750 miljoner kronor på att utveckla attackdrönaren Neuron tillsammans med fem andra europeiska länder. Sverige är därmed en pådrivande aktör inom utvecklingen av attack­drönare, något som omedelbart måste upphöra.

Nästan varje vecka kan vi läsa rapporter från länder som Pakistan, Jemen, Somalia och Afghanistan om hur amerikanska ­drönare skjutit ihjäl civila. På många ställen lever befolkningen under ett ständigt hot från drönare som cirkulerar i luften. Bara i Pakistan beräknas upp emot 3 600 människor ha dödats i drönar­attacker sedan 2004. Färre än två procent har meddelats vara stridande parter, resten är civila, barn eller klassade som oidentifierade. De länder som är en del i användningen och ­utvecklingen av drönare har ett stort ansvar för denna totalt ­oacceptabla situation, även Sverige.

I en demokratisk rättsstat ska en människa få sin brottsanklagelse prövad av en opartisk domstol, inte bli ihjälskjuten. Drönarattackerna ställer alla dessa principer på sitt huvud. Det är oerhört svårt för de drabbade ­familjerna att få någon upprättelse. Vilka länder i västvärlden skulle acceptera att ­något liknande ägde rum på ­deras eget territorium? Vilka motiv har ­Sverige för att delta i utvecklingen av nya attack­drönare?

I ”Kalla fakta” kunde vi höra ­företrädare för Saab, Social­demokraterna och Moderaterna prata om vilka vinster för teknikutvecklingen Sverige gör genom att delta i utvecklingen av ­Neuron. Försvarets materielverk ­beskriver hur det fanns ett glapp i teknikutvecklingen för Jas Gripen och ingenjörerna behövde något vettigt att arbeta med: ”då kom Neuron in som en bra gapfiller”.

När svensk utveckling av ­attackdrönare motiveras av ­försvars- och näringspolitiska behov bör det ringa en varningsklocka. Ska Sverige bygga sin försvarspolitik på att stödja och utveckla vapensystem som så uppenbart skördat civila offer? Det kan väl ändå inte vara ­utvecklingen av attackdrönare som ska rädda svenska ingenjörs­jobb?

Det är dock inte bara drönaren Neuron som Sverige är involverat i. Exempelvis sålde Sverige under åren 2008–2009 en annan typ av drönare, Skeldar, till diktaturen Förenade Arabemiraten. Skeldar kan exempelvis användas för övervakning, i krig för att söka upp mål, och den skulle ­potentiellt även kunna utrustas med missiler av typen Hellfire. Enligt forskare från Harvard University är detta att betrakta som attackdrönare då ­användningsområdet är direkt tillämpbart i krigföring.

För oss i Svenska freds är det tydligt att drönare inte kan vara en lösning för Sveriges framtida försvars- och säkerhetspolitik. Det är en gammaldags syn på försvarspolitik som vi måste lämna bakom oss för att i stället bygga en aktiv freds- och säkerhetspolitik som sätter fred, mänskliga rättigheter och nedrustning i främsta rummet. Och det är angeläget att något görs snabbt för att stoppa utvecklingen. Den globala marknaden för drönare omsätter årligen 6 ­miljarder dollar, en summa som beräknas stiga till det dubbla 2018.

Vapenindustrin själv kommer inte att ta första steget. Det ­måste komma från politiskt håll. Attackdrönaren Neuron finns än så länge bara som prototyp och är ännu inte satt i massproduktion. Sverige har därför en ­möjlighet att avsluta sitt stöd till utvecklingen av drönare och bör också göra det. Vilka politiska partier i Sveriges riksdag är ­beredda att säga nej till vidare svensk inblandning i utveckling och export av drönare?

Anna Ek