Inte förvånande att LCHF är farligt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-31

Näringsexperten Fredrik Paulún: Man har gått helt mot vetenskapen

Fredrik Paulún.

Dieten LCHF (Low Carb High Fat) finns det många varianter av. Den mer extrema som förespråkar ett minimalt intag av kolhydrater – 5-10 energiprocent – och ett stort intag av fett – 60-70 energiprocent varav en stor del mättat – tror jag inte är bra för hälsan.

Jag är därför inte överraskad av att det nu kommer rapporter om individer som drabbas av hjärt-kärlsjukdomar medan de äter extrem LCHF. Vi vet att stora mängder fett från bacon, korv, kött, och till viss del mejerifetter kan minska insulinkänsligheten vilket bidrar till hjärt-kärlsjukdomar.
LDL brukar också öka hos de som äter strikt LCHF och det är särskilt allvarligt då deras intag av antioxidanter ofta samtidigt är lågt. Antioxidanterna skyddar LDL från att oxidera och orsaka hjärt-kärlsjukdom, och de finns bland annat i frukt, bär, rotfrukter, baljväxter och fullkornsprodukter. Detta är livsmedel som konsekvent brukar undvikas vid extrem LCHF.

En del forskning tyder också på att extrem LCHF ökar inflammationerna i kroppen vilket ytterligare är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom. Det paradoxala är att långkedjat mättat fett, som extrem LCHF förespråkar ett högt intag av, är det fett som lättast lagras som fett i fettcellerna och gör viktminskningen långsam. Där har man helt gått mot den vetenskapliga dokumentation som finns och skapat sig en egen alternativ verklighet när man rekommenderar folk att äta bacon och korv för att de ska gå ned i vikt.

När man drar ner kolhydraterna till ett minimum minskar dessutom ofta träningsorken och den fysiska aktiviteten blir ofta lägre vilket knappast heller underlättar viktminskningen.

Slutligen är en extrem lågkolhydratkost inte det optimala för hjärnan eftersom dess föredragna bränsle glukos saknas. Dessutom bildar hjärnan serotonin när vi äter kolhydrater och ju mindre av dessa vi äter desto sämre mår vi psykiskt. Brist på serotonin gör oss nämligen nedstämda, lätt irriterade, mer ångestfyllda och aggressiva. De senaste rönen visar att de som går ned med lågkolhydratkost upplever sig mindre lyckliga än de som går ned lika mycket men med en kost innehållande kolhydrater.

Mitt råd till alla som vill äta en säker diet är att välja bort extrem LCHF och istället välja en som mer liknar medelhavskosten eller isodieten, det vill med ett visst intag av kolhydrater och med mer omättade fetter samt mer protein och antioxidanter. Förutom att det är bättre för hjärta och kärl tycks det vara bättre för allmänhälsan och gör det lättare att hålla vikten även i framtiden.

Fredrik Paulún

Näringsexpert

Följ ämnen i artikeln