LO-grupperna drabbas mest om S vinner valet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2013-11-06

Jan Ericson (M): 750 000 LO-medlemmar röstar inte på S men tvingas betala valrörelsen

Makten viktigare än medlemmar? LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson skrattar gott tillsammans med Socialdemokraternas Stefan Löfven och Carin Jämtin, men offrar sina medlemmars jobb för att hjälpa S till makten, skriver dagens debattör.

DEBATT Endast hälften av LO:s medlemmar röstade på Socialdemokraterna i riksdagsvalet 2010. Trots detta ger LO ett ensidigt och omfattande stöd till Socialdemokraterna. Nästa år kommer LO att bidra med minst 20 miljoner kronor till Socialdemokraternas valkassa. Utöver detta satsar LO ungefär sex miljoner kronor varje år i bidrag till S. Dessutom driver LO egna omfattande valkampanjer för att stödja en s-regering och låter sina förtroendevalda arbeta gratis som valarbetare för S.

Vad tycker de 750 000 LO-medlemmar som inte röstar på S om att tvingas betala Socialdemokraternas valrörelse med sina medlemsavgifter?

Ser man bakåt i tiden så minskar stödet för LO:s engagemang för Socialdemokraterna. År 1988 ville 61 procent av LO-medlemmarna fortsätta att ensidigt stödja partiet. År 2006 hade stödet för S minskat till 41 procent. I mars 2012 presenterades en Sifoundersökning, beställd av tidningen Arbetet, som visade att bara 33 procent av LO-medlemmarna vill att LO ska fortsätta sitt ensidiga ekonomiska och politiska stöd till (S). I grannländerna Danmark och Norge har LO slutat med sitt ensidiga stöd till Socialdemokraterna.

En stor del i LO:s valkampanjer handlar om att svartmåla Alliansen och regeringens politik. Vi såg det i valrörelsen 2010 när man hängde ut affischer med ledande Alliansföreträdare upp och ned med kränkande texter. Vi ser det även i dag när LO använder tragiska arbetsplatsolyckor och dödsfall på jobbet som ett politiskt slagträ i debatten. Detta trots att all statistik visar att det är färre olyckor och färre dödsfall på arbetsplatserna i dag än vad det var 2006 när Socialdemokraterna styrde.

LO:s stöd till Socialdemokraterna betyder att man ställer upp på att Rut-avdraget ska halveras, restaurangmomsen höjas och att det ska bli dyrare att anställa ungdomar genom höjda arbetsgivareavgifter. Stödet innebär också att man ställer upp på att kärnkraften ska avvecklas vilket slår hårt mot den elintensiva basindustrin. Jobben inom transportnäringen och handeln äventyras genom förslaget till höga lastbilsskatter, vilket också höjer priserna på mat och andra varor för LO:s övriga medlemmar. Samtidigt föreslår Miljöpartiet, vilka Socialdemokraterna med största sannolikhet behöver söka stöd av, höjd bensinskatt vilket gör det dyrare att ta sig till jobbet och dyrare att bo på landsbygden.

LO:s medlemmar drabbas hårdare än kanske någon annan grupp av de rödgrönas politik genom ökad arbetslöshet, mindre pengar i plånboken och högre priser efter skattepåslag. På punkt efter punkt slår den rödgröna politiken direkt mot jobben. Hur många jobb är egentligen LO-ledningen villiga att offra för att till varje pris hjälpa Socialdemokraterna till makten?

Den svenska modellen bygger på en hög anslutningsgrad till de fackliga organisationerna. LO:s ensidiga stöd till Socialdemokraterna, som vill göra kraftiga försämringar för LO:s egna medlemmar, väcker befogad ilska och riskerar att minska anslutningsgraden till LO. I längden hotar detta hela den svenska modellen.

Under Alliansens regeringstid har de svenska reallönerna ökat mer än på många år. Samtidigt har jobbskattelättnaderna gett breda LO-grupper som undersköterskor, metallarbetare och elektriker en hel extra månadslön om året att leva på. Fler jobb har skapats och utanförskapet har minskat. Så arbetar en regering som verkligen värnar om LO:s medlemmar.

Jan Ericson

Följ ämnen i artikeln