Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Valfrid, Manfred

Det är dags att lyssna på era hyresgäster

Slutreplik från Hyresgästföreningen region Stockholm om hyresförhandlingarna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-10-11 14.59

När jag läser Fastighetsägarnas svar på vår debattartikel förundras jag över hur de alltid flyttar fokus från människorna som bor i hyreshusen till att i stället prata om lagstiftning, system och vinster. Men vi kommer fortsätta visa människorna bakom siffrorna. Slutreplik från Susanne Sjöblom.

I decennier har fastighetsägare täljt guld med smörkniv. Jämfört med den allmänna prisutvecklingen i samhället har hyrorna ökat något oerhört de senaste 35 åren och gapet fortsätter att växa.

För ofta har överskotten gått till ägarna i stället för att investeras i hyresgästernas hem. Ägarnas behov har helt enkelt gått före hyresgästernas.

 

Ett annat faktum är att Fastighetsägarna Stockholm vill höja hyror med 15 procent 2025 vilket skulle leda till att många har svårt att bo kvar i sina hem, vilket bland annat vittnesmålen i vår namninsamling för rimligare hyror tydligt visar.

Det finns många röster som det är viktigt att både Fastighetsägarna och Stockholms politiker lyssnar till. Röster som en pensionär som beskriver vad en hög hyreshöjning skulle innebära:

”En parkbänk blir min nya adress om hyrorna höjs så mycket. På min låga pension klarar jag max 200 kr. Jag betalar ju fortfarande retroaktivt på höjningen från 2024”

 

När jag läser Fastighetsägarnas svar på vår debattartikel förundras jag över hur de alltid flyttar fokus från människorna som bor i hyreshusen till att i stället prata om lagstiftning, system och vinster. Men vi kommer fortsätta visa människorna bakom siffrorna. Ett annat vittnesmål som borde få många att reagera:

"Jag är socialarbetare och arbetar med personer med funktionsnedsättningar. För de flesta av våra klienter skulle en hög höjning innebära en katastrof."

 

Vi tror inte på konflikt, vi tror på samtal och gemensamt ansvarstagande. Det finns redan många överenskommelser för nästa år som visar på detta.

Vi tror också på en fungerande lagstiftning, men den innefattar också parter som tar ansvar, vill förhandla och komma överens. En sista utväg är skiljeman och det är bra. Men att Fastighetsägarna helt slutat förhandla och systematisk väljer den sista utvägen visar tydligt på att de saknar respekt för systemet och för hyresgästernas röster.

 

Till syvende och sist så handlar det om prioriteringar, vi kommer alltid att prioritera hyresgästernas rätt till en trygg bostad med rimlig hyra.

För att vi ska nå dit måste både Fastighetsägarna och politikerna i stadshuset och kommunerna prioritera hyresgästerna högre.


Susanne Sjöblom, ordförande, Hyresgästföreningen region Stockholm

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.