Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Krogarna kan göra nattlivet tryggare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-07-02

Nattskiftet: Låt en procent av vinsten gå till att säkra tryggheten på gästernas väg hem

Brotten sker oftast på allmän plats där alkohol finns. Här borde krogarna ta ett större ansvar, skriver debattören. Organisationen Nattskiftets volontärer följer de som är ensamma eller onyktra på vägen till en tryggare plats.

En kille på väg hem från klubben blir nerslagen när han inte vill lämna ifrån sig mobilen. En tjej får närgångna kommentarer på vägen till bussen från festivalen. Ett klipp på YouTube visar hur någon i stället för att ingripa filmar en misshandel av en onykter tonåring på öppen gata. Exemplen känner vi till, och de är alltför många.

Enligt Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning känner sig var fjärde kvinna mellan 20 till 24 år otrygg ute på sena kvällar. Och medan kvinnor utsätts för sexualbrott och hot, har män i samma åldersgrupp störst risk att bli misshandlade. Ofta sker det på allmän plats där alkohol och droger finns, men också där många andra av oss finns som hade kunnat göra något.

Inte heller Almedalsveckan är en trygg plats för alla. Berättelserna genom åren där politiskt engagerade av alla färger har känns sig hotade eller otrygga ska vi ta på allvar.

Därför kommer vi i Nattskiftet att finnas på plats hela veckan. Vi som har startat den ideella organisationen arbetar för rätten till ett tryggt natt- och uteliv. Från starten i Stockholm växer nu intresset över hela landet och våra utbildade volontärer blir allt fler. Senast hjälpte vi Bråvallafestivalen i Norrköping att bli en tryggare festival tack vare 150 volontärer.

Vi följer de som är ensamma eller onyktra på vägen till en tryggare plats eller transporten hem, och promenerar längs de vägar som finns från klubbar, krogar och festivaler för att identifiera var riskerna är störst. Metoderna vi utvecklar kommer vi att sprida till alla som vill hjälpa till.

I initiativet Nattskiftet är vi inte väktare eller poliser. Men vi är engagerade medborgare som vill se en förändring där otrygghet inte får breda ut sig. Gemenskap och civilkurage är en viktig del av lösningen och våra samarbeten blir allt fler. Polisen, kampanjen Fatta mot sexuellt våld, Stockholms stad och kvinno- och tjejjourer är några av dem.

Men även näringslivet behöver ta ett större samhällsansvar när det gäller tryggheten. Vi tror nämligen att även näringslivet kan, och behöver, ta ett större samhällsansvar för trygghet. Många näringsidkare lever på det som hänger samman med krog- och nöjeslivet, men släpper ofta sitt ansvar så fort personen gått vidare i natten. Vi måste göra mer tillsammans och vi vill göra det med näringslivet.

Kan du som näringsidkare hjälpa till att göra en plats tryggare genom att stödja bättre belysning? Vara med och skapa ett samarbete mellan polis, föreningar och andra företag i ditt område, kanske genom att bidra med lokal? Bidra med ekonomiskt stöd till föreningar som likt Nattskiftet verkar för trygghet?

Ingen kan garantera att inget kan hända. Men alla kan göra något. Vårt bidrag är att organisera våra volontärer, så kallade Nattkompisar, som följer dig till bussen, ser till att dina barn får några att gå från festivalen med, eller går med dig som går hem själv uppför kullerstenen i Visby under Almedalsveckan.

Vi vill se ett större ansvarstagande från Näringslivet och uppmuntrar därför näringsidkare, framför allt inom krogbranschen och festivalarrangörer, att låta en procent av vinsten gå till att säkra trygghet i natten.

Det är vårt förslag – nu vill vi veta vilket ditt bidrag är. Tillsammans tar vi natten tillbaka.

Lisen Florman Andréasson
Initiativtagare och verksamhetsansvarig Nattskiftet