Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Skattekontor läggs ner mot regeringens vilja

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-07-09

C: Skatteverkets agerande är ett utsträckt långfinger

DEBATT. Under hela våren och en stor del av sommaren har det stormat runt Skatteverket. Myndigheten har aviserat att man har för avsikt att lägga ner elva kontor runt om i landet och centralisera verksamheten.

Detta har inte politiskt stöd från något läger.

Faktum är att Skatteverket aldrig haft mandat för en centraliseringsagenda av det här slaget.

Skatteverket bildades efter riksdagsbeslut och grunden för ställningstagandet står att finna i en proposition som undertecknades av dåvarande statsminister Göran Persson.

Regeringens bedömning var att ”omorganisationen medför att Skatteverket kan ta större hänsyn till regionala konsekvenser”.

Det borde rimligtvis inte gå att missuppfatta.

Detsamma kan sägas om den förordning (2007:713) som Alliansregeringen beslutade om under sin tid vid makten. Den innehåller tydliga skrivelser om statliga myndigheters roll i det regionala tillväxtarbetet och påtalar tydligt att möjligheter till decentralisering ska beaktas.

Då hade Skatteverket 120 kontor. Nu är deras egen ambition att skära ner till 44 kontor.

Är det att beakta möjligheten till decentralisering?

Allt detta känner Skatteverket till, men trots det väljer man att agera obstinat. Vid två tillfällen har jag kallat generaldirektör Ingemar Hansson till skatteutskottet för att få en redogörelse på vilket sätt man beaktar möjligheter till decentralisering genom att flytta kontor från landsort till större städer.

Med sitt agerande tar man också en öppen strid mot tidigare politiska beslut på ett sätt som är minst sagt häpnadsväckande.

Centerpartiet har tidigare kallat till en allmän debatt om nedmonteringen av statlig service i hela landet och då framgick det att regeringens agerande begränsar sig till att Statskontoret ska utreda myndigheternas lokalisering.

Tyvärr blir det bara ett alibi för att inte agera i frågan. Under tiden har nedläggningen av kontoren i Åmål och Mora gått så långt att generaldirektören själv menar att det är för sent att stoppa och att det inte ens är meningsfullt att träffa de inblandade kommunerna för att diskutera.

Det agerandet är en provokation och ett utsträckt långfinger mot regeringen och Statskontorets utredning. Att vara passiv är ett aktivt val som riskerar att gå ut över ett stort antal kommuner, tusentals företagare och hundratusentals skattebetalare.

När Skatteverket väljer att inte hörsamma politiska beslut så återstår för regeringen att agera.

Per Åsling

Ordförande i skatteutskottet (C)