Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Östen

Orimligt att Skolverket censurerar präster

Riksdagsledamot (KD): En rektor kan inte bestämma vad en präst ska säga i kyrkan

Självklart ska inte rektorer och lärare plädera för vare sig humanism, ateism eller kristen tro. Den kommunala skolan ska vara ickekonfessionell. Men när skolan är gäst i kyrkan blir det fel – ett ”grundlagsfel” – att inskränka prästens yttrandefrihet.

Och att skolan får gästa kyrkan på skolavslutningen det har riksdag och regering slagit fast; senast gjorde statsminister Fredrik Reinfeldt det när jag ställde en fråga till honom i en frågestund i riksdagen inför julavslutningarna.

En präst i Blekinge har nu satt fingret på det orimliga i Skolverkets uttolkning av skollagen. I 17 år har Ann-Louise Trulsson hållit i skolavslutningarna, men nu helt plötsligt träder censuren in och om hon säger ”Gud välsigne er” är hotet att hon hållit i sin sista avslutning.

Men är det rimligt att Skolverket uppmanar till censur? För censur är vad det handlar om när man i myndighetens juridiska riktlinjer läser att rektorn – en kommunalt anställd tjänsteman – i förväg ska kontrollera innehållet i det prästen ska säga. Det är just så censur fungerar.

Sverige har inte haft censur på detta sätt sedan andra världskriget, och inte är det Skolverket som har befogenheterna att återinföra den. Men sanningen är att jag inte tror att det går att uppbåda någon utanför Skolverket som gör tolkningen att Skollagen står över grundlagen, där yttrandefriheten grundfästs.

Mina avslutande ord till alla rektorer och präster inför sommaravslutningen blir därför: våga vägra censur. Håll skolavslutningen i kyrkan om det är er tradition, och gör det i respekt och förtroende för varandra.

Mikael Oscarsson

Riksdagsledamot (KD)

Följ ämnen i artikeln