Sverige bättre under Victoria

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-19

Republikanerna: Dagens bröllopsfest är bara en början

Sverige har blivit bättre sedan kungen kom till tronen. Kritiker kan invända att detta inte har med honom att göra, skriver dagens debattörer.

Länders historia brukar skrivas utifrån deras kungar och drottningar. Dagens bröllop innebär förvisso inte ett skifte på tronen, men en ny prins tillkommer och på många sätt stundar en ny tid i vårt land. Det finns därför skäl att fråga sig – har Sverige blivit ett bättre land under kung Carl XVI Gustaf? Och kommer framstegen i så fall fortsätta när Victoria en gång blir drottning?

Som kritiker av ärvda ämbeten smärtar det oss att erkänna, men Sverige under nuvarande kungen har varit en tid av fantastiska framsteg.

Kungen tillträdde 1973 och sedan dess har medellivslängden i Sverige stigit med sex år. Hade Victoria gift sig på sjuttiotalet hade hon sannolikt stått ensam vid altaret. Då ledde njursjukdomar som den Daniel lider av ofta till döden, i dag utförs tusentals transplantationer varje år. Sedan det förra kungabröllopet har dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar halverats och chansen att överleva en cancerdiagnos har ökat med 50 procent.

Aldrig förr har svenskarna varit så friska och aktiva så långt upp

i åldrarna. Även pensionärer går på gym i dag, vilket säkert den nya prinsen uppskattar. Den konstanta cigarettrök som låg över Sverige på sjuttiotalet har lättat. Istället har vi fått avgasrening i bilar, ökad konsumtion av grönsaker och ekologisk mat. Då var en kallsup i Mälaren inte att rekommendera – till skillnad från i dag släpptes bajs och industrispill rakt ut i svenska vattendrag. Dagens svenskar tjänar mer, har mer fritid och umgås flitigare med vänner och familj.

Sjuttiotalet var en tid då kvinnor inte tilläts åka Vasaloppet och homosexualitet klassades som en mentalsjukdom. Ett besök på kafé var lyx, för att inte tala om en utlandsresa. Var tionde familj tvättade sina kläder för hand och många hushåll i storstäderna hade varken varmvatten eller badrum. Olivolja och vitlök var exotiska nyheter i mataffären och Televerket förbjöd rosa telefoner. I Aftonbladet från 1976 skryter tidningen om hur många husmödrar som läser söndagsbilagan och bland platsannonserna söker man efter maskinskriverskor.

Det är lätt att bli blind för hur bra vi har det, men dagens svenskar har tillgång till en lyx och en standard som för bara några decennier sedan inte ens kungligheter kunde njuta av.

På sjuttiotalet var Sverige också avskilt från resten av världen på ett sätt som är svårt att förstå i dag. Telefonsamtal till utlandet var tvungna att beställas och ibland fick man vänta flera dagar på framkoppling. Den som ville veta något om andra länder kunde läsa en sida eller två i dagstidningen, eller hålla tummarna för en gulnad bok på biblioteket. Amerikanska storfilmer hade premiär i Sverige upp till ett år efter att de börjat visas i USA. Tanken att en vanlig barnfamilj skulle kunna resa runt med ryggsäckar i Thailand hade varit absurd.

Ja, Sverige har verkligen blivit bättre sedan kungen kom till tronen. Kritiker kan nu möjligen invända att detta inte har med honom att göra, trots många klippta band och väl spenderat apanage. Och så är det ju. Att vi svenskar fått det bättre beror snarare på en allt stridare ström av vetenskap och tekniska innovationer, att industrisamhällets slit och släp konkurrerats ut av kunskapsjobb och att Sverige genom politik och yttre tryck har blivit del av den globala ekonomin och kulturen.

Mycket talar för att framtiden går i än ljusare färger. De medicinska framstegen fortsätter att komma slag i slag och forskare räknar i dag med att Medelsvensson inom kort kommer att leva mer än 100 år. Ny teknik kommer att ytterligare underlätta vår vardag och minska slitaget på miljön. Svenskarna kommer att få än mer pengar att röra sig med och lägga en allt större del av sin inkomst på njutning och upplevelser.

Kriser och problem kommer att finnas även i framtiden, men vi kommer att fortsätta bli bättre på att hantera dem och finna lösningar. Så länge ekonomin tillåts växa och politiken präglas av öppenhet och tolerans kommer både välståndet och människors frihet att öka.

Vi spår därför en mycket god utveckling för Sverige under Victorias kommande tid som regent, med prins Daniel vid sin sida. Liksom alla vi andra kommer det kungliga brudparet kunna åka snålskjuts på den våg av framsteg som präglar det moderna Sverige. Festen i dag är bara början.

Skål för brudparet! Skål för Sverige!

Theodor Paues
Fabian Wallen

Följ ämnen i artikeln