Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Jag vet hur det är att ha det tufft som barn

Annika Strandhäll: Nu är det mitt ansvar att så många unga som möjligt får växa upp i trygghet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-06-16

Jag vill som alla andra föräldrar kunna ge mina barn bästa möjliga sommarlov, precis som min mamma ville ge mig det, skriver Annika Strandhäll. Familjen på bilden har inte med texten att göra.

DEBATT. I dagarna går många barn på sommarlov. Många barn runt om i landet ser fram emot ett härligt lov på lantstället eller på utlandssemester. Men vi vet att detta inte gäller för alla barn. För barn som har det tufft hemma, barn till ensamstående mammor som kämpar för att få ekonomin att gå ihop är sommaren svår.

Jag vet, jag har varit ett av de barnen.

För min mamma handlade det om att få vardagen att gå ihop. Att gå från affär till affär för att hitta den billigaste maten. Det fanns inget utrymme för utlandsresor eller märkvärdiga sommarlovsaktiviteter. Nu är jag själv mamma. Jag vill som alla andra föräldrar kunna ge mina barn bästa möjliga sommarlov, precis som min mamma ville ge mig det. Jag vill också att mina barn ska växa upp i ett samhälle där var du bor och vem du är inte avgör om du kan följa dina drömmar. Om du ens vågar drömma.

Därför är jag stolt över den förändring som skett de senaste fyra åren. Att vi börjat investera i varandra, i stället för i skattesänkningar för dem som redan har mycket.

Det handlar dels om att stärka barnfamiljers ekonomi, så att färre barn behöver oroa sig för om pengarna ska ta slut innan månaden gör det. Vi har höjt barnbidraget med 200 kronor i månaden och utvecklat underhållsstödet så att äldre barn som äter mer och växer ur sina kläder också ska får mer.

Totalt under mandatperioden kommer regeringen att ha höjt underhållsstödet för äldre tonåringar med 800 kronor i månaden. Avgiftsfri simskola för barn och kostnadsfria aktiviteter under skollovet vet vi är satsningar som kommer underlätta för många barnfamiljer nu på sommarlovet.

Det är mitt ansvar som politiker att se till att så många barn som möjligt får växa upp i trygghet. Inget barn väljer sina föräldrar, men alla borde få uppleva en bra och trygg uppväxt.

På så sätt tar vi tillvara på varje barns fulla potential och ser till att så många som möjligt klarar skolan, kan få ett jobb, försörja sig själva och bidra till samhället.

Under 1900-talet gjordes enorma framsteg för barns rättigheter. Vi förbjöd barnaga och redan år 1948 infördes det allmänna barnbidraget. Varje förbättring för barn och barnfamiljer är resultatet av hårt arbete och en politisk vilja. Det ger mig styrka, då det är beviset på att förändring är möjlig. Men det gör också att jag känner ett stort ansvar för att under min tid i politiken bygga ett jämlikt samhälle.  

Men trygghet är mer än ekonomi och aktiviteter på sommarlovet. När barn riskerar att fara illa eller mår dåligt är det extra viktigt att samhället finns där. Därför har vi satsat på den sociala barn- och ungdomsvården och ökat resurserna till elevhälsan, ungdomsmottagningarna och BUP.

Vi vill ge elevhälsan bättre verktyg för att upptäcka barn som mår dåligt eller far illa och fortsätta stärka vårdcentralerna och BUP:s arbete med att hjälpa barn och unga.

Målet är att inga barn och unga ska behöva må dåligt utan att få stöd. Även när det gäller skolan har vi gjort stora satsningar. Staten tar ett större ansvar för en jämlik skola. De skolor och kommuner som har störst behov får mest resurser.

Om tre månader är det val. Efter den nionde september hoppas jag att vi kan fortsätta lägga fram reformer och förslag som gör Sverige mer jämlikt.

Jag fick chansen att växa tack vare det starka samhället och en mamma som slet varje dag för att jag skulle få de möjligheter jag fått. Det är mitt ansvar att ta kampen för att nästa generation ska få samma möjligheter.


Annika Strandhäll, socialminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Så här skriver du en debattartikelSå här skriver du en debattartikel