Hoppa till innehållAftonbladet

Allhelgonadagen (ingen namnsdag)

Det är vi som gör motstånd som gör skillnad

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2013-08-19

Svar på polisen Martin Marmgrens debattartikel "Stöt inte bort polisens progressiva krafter" publicerad 130816

Martin.

Du skriver om det du kallar "attacken" på gaypolisen i Prideparaden. Du gör det i egenskap av att vara en vit, välutbildad man. Heterosexuell, cis-man? Du har ett yrke som ger dig laglig rätt att använda våld. Ratsit berättar att du tjänar mer än 72.9% av alla personer i Solna. Alla de här sakerna spelar roll. De innebär att du har helt andra erfarenheter än oss, och att du pratar från ett väldigt priviligierat perspektiv. Men vi kan börja med dina faktafel.

Du skriver att dialogpoliserna försökte prata med oss innan de pepparsprejade. Detta är inte sant. Det finns dokumenterat hur det gick sekunder mellan att polisen rusade fram och slet tag i oss till att pepparsprejen sprutades i våra ansikten och ögon. RPSFS (Rikspolisstyrelsens författningssamling, reds anm) säger tydligt att pepparspray är ett vapen som innebär "ett betydande mått av våldsanvändning" endast för om "den polisiära uppgiften inte kan lösas på något annat, mindre ingripande, sätt". Det är intressant att polisen finner två tygstycken som bärs i tystnad så hotande att de utan förvarning ser det nödvändigt att använda detta vapen, våldsamt slita ned oss på marken och sedan frihetsberöva oss.

Du skriver att det är felaktigt att vi var paraddeltagare då vi inte anmält oss. Inte heller detta stämmer. Större grupper måste anmäla sig, men majoriteten av paraddeltagarna är oanmälda och går in och ut i paraden. Om du vill prata om regler kanske vi ska prata om Prides icke-våldspolicy. Den är tydlig med att grupper som använder sig av fysiskt våld inte är välkomna till festivalen. Med tanke på ert våldsmonopol är det märkligt att ni gör anspråk på att delta, och efter i år blir det än märkligare.

Tillbaka till detta med privilegier, Martin. Du menar att det är "underligt" att hävda att polisens närvaro skulle göra andra otrygga. Kanske känner du dig i egenskap av vit man sällan hotad när du rör dig ute? Kanske är du förskonad från en ständig rädsla för att utsättas för rasism, sexism, queerfobi och klassförakt?

Vi har andra erfarenheter. De innebär att en inte känner sig skyddad av polisen. Det kan till exempel handla om att ha blivit utsatt för polisvåld, sakna uppehållstillstånd, bo i förorten. Med dessa erfarenheter innebär poliser i uniform en rädsla som känns i hela kroppen. Hjärtklappning, oro och en vetskap om att den närvaron kan innebära kontroll, gripanden och våld.

Kanske behöver du lära dig om historien? Prides har sitt startskott vid upproret vid Stonewall Inn 1969 när queera personer fick nog av ständiga polistrakasserier. De slog tillbaka. Pride började alltså som ett uppror mot polisen och den statliga makt och repression ni representerar. I år visade ert agerande tydligt hur konflikter inom hbtq-rörelsen kvarstår.

2013 är poliskåren så lättkränkt att den som svar på två banderoller misshandlar andra deltagare i paraden. Vi ställde en enkel fråga: Hjälper Pridepolisen till att utvisa hbtq-flyktingar? Den frågan svarar ni aldrig på. Vi kan däremot svara på din uppmuntran om att bli poliser. Till skillnad från dig och dina kollegor skulle vi aldrig kunna verkställa deportationer, jaga papperslösa under REVA-projektet, köra ut hemlösa från tunnelbanan, kriminalisera och låsa in fattiga, rasifierade och andra som hotar att störa de ordningar det här samhället vilar på.

Du tycker det är märkligt att kritisera polisen för migrationspolitik, kanske för att ni ”bara gör ert jobb” när ni upprätthåller ordningar som separerar ”fel” människor från ”rätt”. Låt oss återvända till historien. Apartheid. Rassegregering. Trakasserier av transpersoner som på barer tvingades klä av sig framför polisen för kontroll av deras könsorgan. Jagandet av homosexuella i parker. Du menar att polisen är de som "gör verklig skillnad". Vi menar tvärtom att det i själva verket är de som gjort motstånd mot polisens upprätthållande av ordningar som är de som gjort verklig skillnad. Och det tänker vi fortsätta ägna oss åt.

Ani Reza