Giftiga medel finns i våra krukväxter

Naturskyddsföreningen: Skadliga för både människor och djur

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2024-06-08 | Publicerad 2024-06-03

Vår undersökning visar att växter som marknadsförs som ”bivänliga” innehåller kemikalier som skadar både djur och människor. Blomsterbranschen och politiker måste agera för hårdare regleringar mot skadliga bekämpningsmedel, skriver Karin Lexén.

DEBATT. Majoriteten av svenska konsumenter skulle avstå från att köpa krukväxter om de visste att de innehöll kemiska bekämpningsmedel. Samtidigt innehåller växter som marknadsförs som ”bivänliga” kemikalier som skadar både djur och människor.

Blomsterbranschen och politiker måste agera för hårdare regleringar mot skadliga bekämpningsmedel.

 

En tredjedel av världens matproduktion är beroende av insektspollinering. Men antalet bin och pollinerande insekter minskar och kemiska bekämpningsmedel pekas ut som en av orsakerna.

Växter som marknadsförs som bivänliga innehåller i själva verket skadliga bekämpningsmedel. Det visar en ny rapport från Naturskyddsföreningen.

Genom att undersöka 54 krukväxter inköpta på vanliga trädgårdsbutiker har vi hittat 64 ämnen från bekämpningsmedel, ämnen som är skadliga för människor, bin och i vissa fall även är förbjudna att använda inom EU.

22 av substanserna som hittades kan eller misstänks orsaka cancer, störa fertiliteten eller ge genetiska defekter på ofödda barn. Nära hälften av växterna innehöll miljögifterna Pfas.

 

Det råder brist på de blommor som innehåller pollen och nektar som bin äter. Därför vill många svenskar hjälpa till genom att plantera växter som underlättar för bin att hitta mat.

Men det riskerar i stället att skada bina eftersom växter som marknadsförs som "bivänliga" innehåller bekämpningsmedel som kan påverka binas fortplantning, navigeringsförmåga och vara direkt dödliga. Här behövs ökad transparens och kontroll.

Svenska konsumenter är beredda att betala mer för ekologiskt odlade växter som inte skadar bin och människor

Sex av tio svenskar skulle avstå från att köpa en krukväxt om de visste om att det fanns naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel på den, enligt en enkätundersökning genomförd av Verian på uppdrag av Naturskyddsföreningen.

Undersökningen visar också att två av tre är ganska eller mycket oroliga för att antalet bin och pollinatörer minskar och att varannan person skulle kunna tänka sig att betala 20 procent mer för en krukväxt de ville ha om den var ekologiskt odlad utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel (undersökningen gjordes i april 2024 och besvarades av 1050 personer).

 

Svenska konsumenter uttrycker alltså stor oro över att pollinatörer försvinner och är beredda att betala mer för ekologiskt odlade växter som inte skadar bin och människor. Det är ett tydligt resultat som måste hörsammas av ansvariga politiker och blomsterbranschen.

En tredjedel av Sveriges bin är i dag rödlistade och riskerar att försvinna. Läget är allvarligt och det måste ske en förändring nu. Vi uppmanar Sveriges politiker att arbeta aktivt inom Sverige och EU för en generellt minskad användning av bekämpningsmedel.

 

  1. Det måste införas gränsvärden för bekämpningsmedel i prydnadsväxter på EU-nivå och en ansvarig myndighet måste kontrollera så att de växter som säljs är lagliga.
  2. Vid offentliga upphandlingar bör man köpa in ekologiska växter till parker och offentliga planteringar.
  3. Även blomsterbranschen måste ta sitt ansvar och se till att inte skadliga och olagliga bekämpningsmedel används vid odling av plantorna de säljer.
  4. Branschen måste ta in ekologiska växter och efterfråga information från sina leverantörer om var växterna kommer ifrån och hur de är odlade. De måste också vara transparenta med denna information gentemot kunderna.

 

Svenskar är beredda att engagera sig och betala mer för giftfria växter som gynnar bin och den biologiska mångfalden. Nu måste politiker och handeln ta sitt ansvar.


Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.