Det onödiga lidandet kostar 5,7 miljarder om året

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-12

Vårdförbundet om Åke, 60, som gått med bruten fot i tre månader: ”Det är inte värdigt”

Det är inte rimligt att någon ska behöva utsättas för onödigt lidande. Redan i dag går det att planera vården smartare och utnyttja resurserna mer effektivt.

Vi vet att det i vården sker både dödsfall och vårdskador helt i onödan. Utöver lidandet för de drabbade patienterna innebär det också stora ekonomiska kostnader för vården och samhället. Under 2009 har patientsäkerheten fått ett ökat fokus – men det krävs mer.

Omräknat i pengar kostar vårdskador drygt 5,7 miljarder kronor varje år. Att det kostar miljarder att reparera skador som orsakats inom vården är befängt. Det är inte att hushålla med våra gemensamma resurser och det skapar ökad misstro för vården.

I arbetet med en ny säkerhetskultur är två faktorer särskilt viktiga. Det ena är att involvera patienten i sin egen vård. Att låta patienten vara en auktoritet som får vara med och planera vården för att den ska bli så bra som möjligt. Det kan handla om att välja behandling, välja läkemedel, välja sin mat, få tillgång till hjälpmedel för att klara sig själv, att få vårdas i hemmet i stället för på sjukhus, att få röra sig, att i så stor utsträckning som möjligt leva sitt eget liv. Att fortfarande, i tid av sjukdom, få ha ett självbestämmande och ses som en individ.

Det andra är att utveckla arbete i team. Inom vården arbetar flera olika yrkesgrupper med just sin särskilda kunskap och kompetens. Patienten behöver ofta tillgång till flera kompetenser i vården och för att få en helhet krävs att vården planeras gemensamt. Valet av insats bygger på patientens behov och önskemål. Besluten om vilka insatser som ska genomföras sker utifrån teamets gemensamma kunskap och bedömning. Det ger bättre förutsättningar att vården blir effektiv och att den motsvarar de behov och den önskan patienten har.

Att gå med en bruten fot i tre månader är inte värdigt svensk sjukvård. Anställda inom vården gör naturligtvis vad de kan för att få ner kötiden, men de kan inte trolla. Det krävs ett ökat fokus på resursanvändning inom vården för att uppnå en verkligt värdig vård.

Anna-Karin Eklund
Förbundsordförande Vårdförbundet

Följ ämnen i artikeln