Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Selfies ger oss makt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-05-27

Debattören: Förbud är typiskt för vår tid – men helt fel

I dagarna har nyheten om en skola i Älmhult som förbjudit all fotografering på skolområdet. Det sägs även att det utgått ett särskilt ”selfieförbud” på skolan. Huruvida det verkligen är så är lite oklart, uttalandena är motstridiga – men ett sådant förbud vore långt ifrån en överraskning i vår samtid.

De unga som lägger ned tid och energi på att avbilda sig själva med hjälp av sina kameror kallas ofta självupptagna eller dumförklaras på annat sätt. Jag ser det motsatta. I ett samhälle där unga (särskilt tjejer) påtvingas skönhetsnormer som får dem att tvivla på sig själva, är det ett maktredskap att stolt föreviga sig själv och dela bilden.

Att det anses dåligt med selfies beror antagligen på vilka det är som oftast tar dem. Unga personer förlöjligas för nästan allt de gör (det vill säga så länge de inte tar högskoleexamen innan de fyllt 12) och särskilt tjejer, på grund av sexism. Jämför hur Justin Bieber-fans som skrek och grät för sin idol medialt sågs ned på, medan fotbollsfans som skriker halsen av sig på arenor anses som en del av en kultur.

Förslag om just selfie-förbud hamnar ofta på agendan även när mobbning diskuteras. Ett exempel är kampanjen ”unselfie” av antimobbningsorganisationen Friends. ”Det är inte viktigt hur vi ser ut”, sägs det. Men denna lösning leder ingenvart. Våra utseenden är unika, skönhet är inget fast och absolut; det är inget ouppnåeligt som bara supermodeller har.

Inte heller jag tycker att selfies är botemedlet mot allt. Men det är en förändring som har betytt mycket. Tidigare har endast de som uppfyllt idealen (eller de bilder som redigerats tills de gjort det), de långa, ljusa och vältränade, fått affischera det offentliga rummet. Med en mobil i handen och tillgång till internet har det blivit roligt att förändra hur vi ser oss själva och vår bild av hur en person ska se ut. Nu fylls våra sociala medier med mer än en version över hur en person kan se ut. Långsamt sprids en bekräftelse på att du är fantastisk, oavsett hur du ser ut.

Jag säger: hylla selfies. För selfies är kul, stärkande och ett inslag i vår populärkultur med ett positivt budskap, gömt under en stor dos kreativitet. Och varje gång två glada elever går in på skoltoaletten för att ta ett gemensamt porträtt (på rasten eller efter skoltid såklart!) växer deras självförtroenden.

Angela Larsson

Frilansskribent

@taggigt på Twitter

Följ ämnen i artikeln