Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Kritik mot Friends: Ni gömmer de mobbade barnen

Uppdaterad 2014-03-24 | Publicerad 2014-03-21

Lanseringen av "unselfie" hånas

Anti-mobbingsorganisationen Friends uppmaning att alla ska byta ut sin privata profilbild mot en helt svart ruta på Facebook och Twitter har väckt stark kritik i sociala medier.

– Friends har helt missat målet. De säger att insidan räknas, men den syns inte per automatik för att man inte visar utsidan, säger Rickard Söderberg, operasångare och känd från Körslaget.

Stiftelsen Friends är en organisation som säger sig vilja stoppa all mobbning i landets skolor och idrottsföreningar. Nu vill man uppmärksamma att barn kränks på nätet genom att använda den superheta selfien. Men i stället för att uppmana unga att synas och ta plats väljer Friends att uppmana till motsatsen. De vill att du ska lägga ut en helt svart bild i stället. En unselfie.

– Vi ville flytta fokus. Det finns en fixering på utseende i samhället och sociala medier. Mycket kommunikation handlar om det. Då tänkte vi att en unselfie kan vara en motvikt, säger Johanna Wilkens, pressansvarig på Friends. Hon hoppas att uppmaningen ska leda till en diskussion kring de utseendenormer som råder i samhället och att alla duger som de är.

"Som en digital burka"

Sedan uppmaningen publicerades på Facebook för två dagar sedan har de kritiska inläggen rasat in. På twitter flödar mängder av hånfulla och arga tweets under hachtagen #unselfie. Så här skriver några personer: "Ta inga fler selfies nu tjejer för då kan ni bli mer mobbade. Ha inte på er utmanade kläder tjejer för då kan ni bli våldtagna." En annan skriver "Är det sant? Försöker Friends få oss att tro att vapnet mot kränkningar på nätet är en digital burka?" Ytterligare någon skriver: "Istället för unselfie så kanske det hade varit fint att uppmana till att säga ifrån när folk blir kränkta i kommentarfält?".

En som reagerat starkt på unselfien är operasångaren och körledaren Rickard Söderberg, han mobbades under hela sin skolgång och häpnar över den okunskap som han menar att Friends avslöjar genom sin uppmaning.

– Jag är förvånad eftersom Friends brukar ha fingertoppskänsla. Men de verkar varken fatta hur sociala medier eller mobbning fungerar, säger han.

Som liten ville Rickard Söderberg klä sig i udda kläder och färgade håret rosa. I dag kan han förstå att folk störde sig på honom. Men han betonar också att han alltid hade stöd hemifrån att vara sig själv och ta plats.

– Hade jag mött Friends uppmaning som liten hade jag undrat varför någon ville sätta en påse på mitt huvud. Har jag gjort något fel eftersom jag inte får synas?

"Mobbade ska inte gömma sig"

På Friends har man sett hur kommentarstråden på Facebook fylls på med arga meddelanden, men Johanna Wilkens säger att man också fått mycket positiv respons. När det gäller kritiken om att man lägger över ansvaret på den mobbade  och uppmanar unga att synas mindre, säger hon:

– Vi menar inte att utsatta barn ska gömma sig på något sätt. Det är aldrig den personens fel att den är utsatt. Vi är inte emot selfies. Men det finns normer som är grund till många kränkningar och dem vill vi diskutera.

Rickard Söderberg vill se raka motsatsen till det som Friends försöker åstadkomma.

– Det är precis tvärtom. Jag vill se en miljard selfies - på alla!