Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Sverige – en så kallad demokrati

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-17

Så röstade Irland nej till Lissabonfördraget. Alla andra länder anser att politikerna vet bäst. När det gäller synen på EU är det solklart att Sveriges riksdag inte är representativ. Men det låtsas inte våra så kallade demokratiska partier om. De kör en totalitär linje i EU-frågan.

Det är talande att se reaktionerna på det irländska nejet. Vissa riksdagsledamöter blev så arga att de anser att Irland bör uteslutas. Det är förstås fiffigt. Varför ha med ett land i unionen som lagstiftar att folket också ska ha inflytande? Andra reaktioner är att resultatet av folkomröstningen visade att politiker inte klarat av att förklara fördelarna med Lissabonfördraget. EU-minister Cecilia Malmström säger att irländarnas nej inte betyder något för den Sveriges ratificering av fördraget.

Jag är förvånad över att det är så tyst från demokratiforskare över utvecklingen. Partierna ersätter medlemmar med statliga partistöd, i EU-frågan får folk inte yttra sig om det inte är EU-val. Då ska vi rösta på kandidater utsedda av partiledningarna. I fråga efter fråga blir det allt lägre i tak. Vi går nästan dubbelvikta. Vi överöses av statlig propaganda om olika livsval. Allt från hur viktigt det är att staten läser vår e-post till hur fort vi ska köra.

LOTTA GRÖNING

Följ ämnen i artikeln