Det handlar inte om att förbjuda bete för korna

Slutreplik från LRF om att ändra i beteslagen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-05-27

Vi vill fortsätta släppa ut kor på bete men vi vill ha en lagstiftning som gör att vi kan utveckla en ännu bättre djurvälfärd samtidigt som vi kan fortsätta producera bra livsmedel. Slutreplik från LRF om beteslagen.

SLUTREPLIK. Tio organisationer är oroliga över en utredning, som några av dem själva sitter i, och väljer att offentligt kommentera utredningen trots att den ännu inte är klar.

Den här diskussionen handlar inte om att förbjuda bete. Låt oss vara tydliga. Alla djur ska ha det bra alla dagar på året. Vi vill fortsätta släppa ut kor på bete men vi vill ha en lagstiftning som gör att vi kan utveckla en ännu bättre djurvälfärd samtidigt som vi kan fortsätta producera bra livsmedel.

 

Vad den statliga utredningen om stärkt konkurrenskraft kommer fram till och vad sedan regeringen gör av utredningen återstår att se.

Men en sak är klar, det är att konkurrenskraften för det svenska lantbruket behöver öka. Beteslagstiftningen är en av många saker som diskuteras för att kunna möta det behovet.

En flexibel beteslag kan göra det möjligt att både utveckla djuromsorgen samtidigt som konkurrenskraften stärks. Vi vill minska importen av mjölkprodukter och öka produktionen i Sverige.

Vi vet i dag att vi har en av världens bästa djuromsorg, använder mindre antibiotika och våra lantbruk har lägre klimatavtryck än många andra länder. Låt oss fortsätta den inslagna vägen.

 

Redan för tio år sedan konstaterade Jordbruksverket att lagkravet ökade kostnaderna upp mot 1 200 kronor per ko och år. Nu är den kostnaden troligen betydligt högre. En fördyring som konsumenterna inte betalar för i dag. Vi menar att med en flexibel beteslagstiftning kommer vi att kunna få täckning för de ökade kostnaderna.

9 av 10 svenska mjölkföretagare har lagts ner under den tiden vi haft en beteslagstiftning och antalet mjölkkor har halverats.

Vi måste bryta den trenden om vi vill ha en stärkt livsmedelsberedskap i framtiden.

 

Även Jordbruksverket poängterade att det är en stor skillnad på dåtidens uppbundna stall och nutidens lösdrift där 70 procent av korna i går i dag.

Låt oss ha en modern lagstiftning som tar hänsyn både till kornas välbefinnande samtidigt som bonden får utrymme att utveckla och förbättra djurhållningen på det sätt som passar bäst utifrån den egna gårdens förutsättningar. Vi vet att det kan gå hand i hand.

Det är bondens dagliga skötsel och omsorg om sina djur 365 dagar om året som har byggt den goda djurvälfärd vi har i dag. Vi vill att ännu fler kor ska omfattas den goda svenska djurvälfärden.


Palle Borgström, ordförande LRF
Joakim Borgs, styrelseledamot LRF

Följ ämnen i artikeln