Hjälp oss att stoppa sexövergrepp på barn

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2014-12-16 | Publicerad 2014-12-15

Debattörerna: Enkelt att tipsa polisen om du misstänker övergrepp utomlands

Hundratusentals svenskar kommer att fira jul utomlands i år. Ännu fler ger sig ut i världen under sommarsemestern.

De flesta åker för att få uppleva sol, bad, shopping och kultur. Och så finns det de som reser utomlands av helt andra skäl; som utnyttjar fattigdom hos redan utsatta människor, som betalar någon för att få utsätta barn för sexuella övergrepp.

Inget vet exakt hur många barn i världen som årligen utsätts för sexuell exploatering, men FN:s barnfond Unicef uppskattade för några år sedan siffran till ungefär två miljoner. Det råder ingen tvekan om att även svenskar är med och göder den marknaden, kanske i tron att de tryggt kan begå övergrepp i skydd av anonymiteten i ett land långt borta, där rättsväsendet har svårt att nå dem.

Men där har de fel. På de populära semesterorterna finns det människor som ser, som undrar: Är den flickan myndig? Är det frivilligt som pojken håller turisten i handen? Kan det vara ett brott som håller på att begås?

En ny undersökning visar att bara en av tio svenskar vet hur man anmäler sådana misstankar till Polisen. Dessutom är det mycket vanligt med missuppfattningar om vad som behövs för att kunna göra en anmälan. Många tror att det krävs vittnen, bilder eller namn på förövaren, när det enda som krävs för att tipsa polisen är misstanken som sådan.

Därför lanserar vi i dag den breda informationskampanjen Resekurage, som bland annat innehåller en webbplats som ska ge information och uppmana svenskar på semester att ta direktkontakt med svensk polis via internet, när minnet av det inträffade fortfarande är färskt. Enstaka tips kan få stor betydelse, i såväl nya som pågående utredningar, och i slutänden vara det som avgör om en åklagare har möjlighet att åtala en misstänkt gärningsman eller inte.

Med kampanjen vill vi därför uppmana människor att ta med sig sitt resekurage, att lita på sin magkänsla, att tipsa Polisen om de ser något som de tror handlar om sexuell exploatering av barn.

Att helt enkelt våga berätta vad de såg.

Initiativet till Resekurage grundar sig på ett regeringsuppdrag till Länsstyrelsen i Stockholm med syfte att informera allmänheten i hela Sverige om förekomsten av sexuell exploatering av barn i samband med turism och resande. I uppdraget ingår också att öka kunskapen om det faktum att svenskar som begår sexuella övergrepp på barn utomlands även kan dömas av svenska domstolar, oavsett hur lagstiftningen ser ut i landet där brottet begicks.

I kampanjen synliggörs både tipsverktyget resekurage.se och Polisens direktnummer 114 14 i Sverige och +46 77 114 14 00 från utlandet. Även betydelsen av den lokala polisen på resedestinationen framhävs, för det allra bästa är såklart att anmäla misstänkta brott även dit. Och det spelar ingen roll vilket land man tror att den misstänkte förövaren kommer från.

Vi förstår att människor kan känna tveksamhet inför att göra en anmälan, att osäkerheten om vad som egentligen hänt gör att viktig information många gånger inte når Polisen i Sverige eller i det aktuella landet.

Men om den sexuella exploateringen av barn ska kunna stoppas måste vi också våga ta steget, våga berätta, våga göra en anmälan – först då ökar möjligheterna att de människor som begår dessa brott också ställs inför rätta.

Tipsa Polisen på resekurage.se.

Patrik Cederlöf

Chris Heister

Anna Hårleman

Bengt Svenson

Följ ämnen i artikeln